Daniela Drtinová

23. červen 2008

Do studia Radiožurnálu v pondělí zavítala moderátorka Daniela Drtinová. Se svou kolegyní Lucií Výbornou mluvila o politicích, se kterými se setkává během své práce, o tom, jak si našla cestu k meditaci nebo o svých hostech, na které nikdy nezapomene. V úterý 24. června bude hostem Eva Zaoralová, umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Daniela Drtinová působí od roku 1993 v České televizi. Nejprve jako parlamentní zpravodajka, posléze jako moderátorka pořadů Debata, Jednadvacítka a dnes ji mohou diváci vidět v pořadu Události a komentáře. Jak vnímá politiku, se kterou přichází velmi často do styku? "Dnes už mám k politikům a politice neutrální vztah. Všichni politici jsou pro mě jednolitou masou, kterou potřebuji k práci a oni potřebují k práci nás. Už si k nim nebuduji osobní vztahy a osobní pocity," uvedla moderátorka.

Projev politiků je v poslední době poměrně agresivní. Jak se musí projev Daniely Drtinové jako moderátorky přizpůsobovat jejich projevu? "Je pravda, že jsem v posledních letech musela zvednout trochu víc hlas a občas jsem musela s nimi i zatřást, nevyhnula jsem se fyzickému kontaktu. To se mi stalo s premiérem Topolánkem, když nastupoval do úřadu. Přišel na jedno z prvních interview a spustil monolog a nedal se zastavit. Tak jsem ho musela chytit za ruku a křičet: Pane premiére, vnímáte mě, vnímáte mě?" přiblížila moderátorka.

Kdy našla způsob, jak si udržet zdravou hladinu šílenství? Jak přestát práci tak, aby ji nerozčilovala? "Zásadní moment nastal, když se mi narodila dcera. To potvrdí většina žen, že se změní priority a hodnoty a spoustu věcí, které před tím byly vnímány jakože je nelze pominout, tak najednou zjistíte, že je pominout můžete. Ale je pravda, že to by bylo příliš jednoduché. Ale už před tím k tomu spěla moje zkušenost, kdy jsem si řekla, že jsou věci, které jsou důležitější a tu politiku tímhle způsobem nelze brát osobně. Pomohlo mi také to, že jsem vnímala vnitřní tenzi k tomu poznávat sebe sama a věci, které úplně nesouvisí se světem a s prožíváním světa a začala jsem meditovat. A ta cesta do sebe mi také pomohla se trochu odštěpit od těchto věcí," dodala Daniela Drtinová.

autor: vij
Spustit audio