Dana Morávková

4. červen 2010

Hanka Shánělová se v pátek spojila po lince do Zlína, kde se koná festival filmů pro děti, s herečkou Danou Morávkou, aby se jí zeptala na úroveň filmů pro děti i na její pohádkové a méně pohádkové filmové role. Dana Morávková navíc nezapomněla posluchačům vylíčit atmosféru Filmového festivalu Zlín.V sobotu 5. června bude hostem sopranistka Martina Janková.

„Dnes jsme sázeli festivalový strom, malovali na chodníku. Akcí pro děti je tu hodně, nejen film, ale i různé soutěže, koncerty,“ popisuje. Za své oblíbené dětské filmy považuje ty od režisérky Věry Plívové-Šimkové. Za všechny jmenovala alespoň snímek Páni kluci.

Sama Dana Morávková si zahrála v mnoha pohádkách a filmech pro děti. „Nejprve jsem hrála kladné role, ale od pohádky Z pekla štěstí, kde jsem poprvé hrála zápornou postavu, se mě záporné role drží,“ vysvětluje své herecké proměny s tím, že i děti na festivalu si ji pamatují především z pohádek, v nichž ztělesnila záporné postavy. „Asi jim to nevadí,“ zmiňuje reakce dětí. Kladné i záporné role bere tak, jak přicházejí.

Natáčení pohádek je podle Dany Morávkové vděčné. „Málo herců odmítá pohádky. A když, tak většinou z časových důvodů,“ nastiňuje oblíbenost tohoto žánru. I samotné natáčení pohádky může být pohádkové, přestože jde o povolání. Nejlépe se Daně Morávkové pracovalo především se Zdeňkem Troškou. „Natočila jsem s ním hodně pohádek. Je to hodný člověk, který umí vytvořit dobrou atmosféru,“ vzpomíná na natáčení několika pohádkových příběhů.

Dana Morávková však neúčinkuje jen v pohádkách. Pravidelně vystupuje také v divadle a řada televizních diváků ji zná ze seriálů. Hraní v seriálech jí prý baví, stejně tak změny, které ho provázejí. Změny účesu nebo váhy kvůli roli bere jako součást profese. „To je to nejmenší,“ myslí si a vzápětí dodává, že chápe ty, kteří se rádi dívají na seriály. „Lidé mají trápení a chtějí na něj na chvíli zapomenout. Proto chodí do divadel, do kina nebo si zapnou televizi,“ dodává.

Co si myslí o hercích, kteří odsuzují hraní v seriálech? A jak se staví ke své mateřské roli? I na tyto a mnoho dalších otázek Hanky Shánělové a posluchačů odpověděla herečka Dana Morávkové ze zlínského filmového festivalu. Pokud jste rozhovor v přímém přenosu nestihli, můžete si pustit audio záznam.

Záznam celého rozhovoru s Danou Morávkovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio