Další vlna rozvolňování se dotkne volnočasových aktivit i cestování. Co se změní?

4. květen 2021

Tři děti uvnitř a dvacet venku – takhle velké skupiny se můžou v některých regionech ode dneška účastnit volnočasových aktivit. Platí to v sedmi krajích, kde je nejlepší epidemická situace. Děti musí mít negativní test na covid-19. Kroužky nebo hodiny v základních uměleckých školách byly od loňského března kvůli epidemiologickým opatřením opakovaně zakázané

Čtěte také

Na konzultacích uvnitř se bude moct sejít skupina tří dětí a venku až dvacet dětí najednou. Týká se to celkem sedmi krajů, kde je dostatečně dobrá epidemická situace. Děti se tak budou moct vrátit například do skautu, kroužků a podobně.

Podle předsedy České rady dětí a mládeže Aleše Sedláčka se většina kroužků nestihne tak rychle připravit – a otevřou nejspíš až příští týden.

Rozvolnění nejen pro malé sportovce

Otázka je, nakolik se za stávajících podmínek provozovatelům vyplatí kroužky otevřít. „Je potřeba rozlišovat klasické poskytovatele služeb, kteří to dělají za úplatu, musí pokrýt náklady nebo přinést zisk. Těm se to spíš nevyplatí. Pak tu ale máme obrovský sektor spolků, kde to dělají dobrovolníci na spolkovém principu – a vůle to dělat, tam je,“ vysvětluje Sedláček.

Vláda původně zmírnila opatření jen pro malé sportovce, ne pro další zájmové kroužky. Nakonec za určitých podmínek povolila i další volnočasové aktivity. „Je správné, že se kroužky postavily na roveň mladým sportovcům, tak by to mělo být. Mrzí nás, že nesportovní aktivity jsou přehlížené,“ dodal za děti a mládež Sedláček.

Pro účast na kroužku bude stačit test ze školy: ne starší jak 72 hodin antigenní, u PCR testů je doba platnosti sedm dní.

Uvolňuje se cestování i drobná řemesla

Vláda ohlásila i nové změny od příštího týdne. Uvolňuje se cestování: očkovaní lidé nově nemusí při návratu ze zemí s vysokým rizikem nákazy podstupovat testy ani karanténu. Kromě maloobchodu se uvolní i další služby jako drobná řemesla.

„Oprava obuvi, hodinářství, zlatnictví, truhlářství, ale i opravy hudebních nástrojů, vydavatelská činnost, polygrafická výroba nebo knihařské práce,“ vyjmenoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček za ANO.

Otevřou se taky školy v dalších čtyřech krajích. A nosit venku respirátor bude nutné jenom při blízkém setkání.

Spustit audio

Související