Cyril Höschl

14. březen 2008

V pátek přišel do studia Dopoledního Radiožurnálu psychiatr Cyril Höschl. Moderátor Jiří Chum, který zaskočil za nemocnou Lucii Výbornou, se ho ptal na přístup k výchově dětí, tělesné tresty, agresivitu dětí nebo vztah lidí k psychiatrické pomoci. Odpovědí na své dotazy se dočkalo i několik posluchačů. V sobotu 15. března bude hostem herec a dabér Pavel Soukup.

Čím si profesor Höschl vysvětluje, že žáci vezmou střelnou zbraň a začnou pálit kolem sebe? "Především je to dostupnost střelných zbraní. Potom je to expozice násilí, která je mnohem větší než v dobách, kdy násilí nezaplavovalo média. A potom je to proměna psychologie dětí a celé společenské atmosféry. Nejsem si ale jist, že jde o nárůst agresivity jako celku. Spíš se jinak projevuje. Dnes vypadá svět jinak než před 100 a více lety. Na jednu stranu je televize plná násilí, na druhou stranu nevodíme děti na veřejné popravy."

"Nejhorším podhoubím pro nárůst agresivity, pro destrukční chování, pro nerespektování práv druhých je nuda. Kde se nudím, vymýšlím něco, co by mne třeba při dostatečné zátěži ani nenapadlo," řekl Cyril Höschl k příčinám násilných projevů dnešních dětí a mladých lidí.

Jeden z posluchačů se hosta zeptal, jak postupovat v případě dlouhodobé manipulace a rostoucího psychického vydírání ze strany matky vůči dospělým dětem? "Je to problém, se kterým se setkávám často, a to z obou stran. Každá rada je drahá, ale nejobecnější je: Pokusit se odstěhovat jinam a vymanit se fyzicky i geograficky z bezprostředního vlivu. Manipulace je někdy tak silná, že je psychologickými prostředky těžko zvládnutelná nebo zcela nezvládnutelná. Je třeba tomu trochu napomoct," poradil psychiatr Höschl.

Záznam celého rozhovoru s Cyrilem Höschlem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: jkr
Spustit audio