Cyklistika? To byl úplně jiný sport, vzpomíná senior z Aix-en-Provence

20. červen 2013

„Máte-li dceru, tak ji co nejdříve posaďte na kolo. Jen tak se naučí řídit svůj život,“ prohlásil kdysi Émile Zola. V dalším díle o místech, kudy povede letošní Tour de France, se podíváme do půvabného města Aix-en-Provence. Právě tady, v kavárně Deux Garçons, sedával slavný spisovatel s malířem Paulem Cézannem. A v samotném městě najdete spoustu cyklistů.

V proslulé kavárně sice visí portréty Cézanna i Zoly, ale po proslulém citátu tu není ani stopy. Sejdu tedy na začátek slavné třídy Cours Mirabeau až k proslulé kašně, kde najdu ve stánku snad nejhezčí prodavačku novin, co jsem ve Francii zatím potkal.

Vypadá to, že nejde o Zolovu pravnučku. „Na kole nejezdím. Vlastně nemám ke sportu ani blízko. A to hlavně proto, že bydlím daleko. Než se dostanu domů, tak je na všechno pozdě,“ vysvětluje. Z pelotonu v ulicích města se však raduje.

Čtěte také

„Je to už spousta let, co se tu jela nějaká z etap Tour de France. Jde o skvělou věc. A navíc se možná pojede kolem mého stánku,“ vysvětluje.

Jedno odskočení z pelotonu a vidí vás celý svět

Aix-en-Provence má spoustu římských památek, ale také hodně cyklostezek. „Kola tu máme opravdu rádi,“ říká chlapík, který je oblečený jako cyklista. „Stále víc lidí jezdí na kole. Není pochyb o tom, že díky Tour de France, na kterou se všichni dívají, si to chtějí zkusit,“ dodává muž.

Je mu kolem sedmdesátky a vypadá, že se dost udržuje. „Víte, jsem bývalý profesionál. Cyklistika byla moje zaměstnání,“ vypadne z něj nakonec. „Jezdil jsem devět let. Ne sice Tour de France, ale závody jako Paris–Nice,“ vzpomíná.

V kavárně Deux Garçons sedávali Émile Zola s Paulem Cézannem

Čtěte také

Cítím z něj trochu smutek. A pak ho začínám chápat. Louis Pejoso na současné cyklisty žárlí. Chtěl by jezdit v současnosti. Dnes jsou totiž všude kamery. „Někdo odskočí na chvíli z pelotonu a je slavný, vidí ho celý svět,“ mudruje si tak trochu pro sebe.

Kolo má rád, ale mrzí ho, že v době, kdy jezdil, nad ním nelétal vrtulník. „Ne, to v naší době nebylo. Byl to úplně jiný sport,“ přitakává.


Peloton letošní Tour de France projede také Aix-en-Provence

autor: jšm
Spustit audio