Čtyři sta korun za sendvič - i to jsou chorvatské pláže

20. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku se strhla debata, zda dětem prodloužit letní prázdniny, či nikoliv. List Slobodna Dalmacija provedl kontrolu nejznámějších chorvatských pláží, aby zjistil, zda nejsou předražené. I nadále Chorvatsko ovládají teploty vysoko nad třiceti stupni Celsia.

Prázdniny se nezadržitelně řítí ke konci a v Chorvatsku se jako každý rok vedla velká diskuse o tom, jestli je o jeden týden neprodloužit. Chorvatské děti a středoškoláci končí školní rok 18. června a do školy mají jít sedmého září. Premiérka Jadranka Kosorová dlouho váhala, ale nakonec rozhodla, že letní volno neprodlouží.

Zastánci tohoto opatření chtěli v současné těžké době pomoci především majitelům restaurací, pizzerií, kaváren a barů, které v sezoně zaměstnávají studenty cestovního ruchu nebo učně kulinářských oborů. Bez jejich pomoci by letní nával zahraničních turistů nestačili zvládnout. V září navíc klesají ceny, a tak by si i méně mohovití rodiče mohli dovolit vzít děti k moři.

Dalším důvodem pro delší prázdniny je počasí. Řekněte - komu by se chtělo do školy, když je venku tak horko a moře láká. Úroveň výuky stejně není v tomto období valná.

Na prodloužení prázdnin nepanuje jednoznačný názor - ozvala se totiž i takzvaná zimní lobby, která se bojí, že prodloužení letních prázdnin půjde na úkor těch zimních a mládež bude mít méně času na osvojení zimních sportů. Rodiče menších dětí by zase museli zajistit delší hlídání, což je často komplikované.

Pro pozdější začátek školního roku naopak hovoří zkušenost z jiných mediteránských zemí. Na severu Itálie například školy začínají o týden později, na Sicílii se otevřou až 17. září. Zatím nebylo zjištěno, že by žáci s delšími prázdninami byli výrazně hloupější než jiní.

Novináři z listu Slobodna Dalmacija zkontrolovali nejznámější chorvatské pláže. Zjistili například, že služby na nejlepších plážích jsou neuvěřitelně předražené.

Modrou vlajkou se pyšní například pláž před hotelem Amfora na Hvaru. Modrá vlajka znamená absolutní čistotu vody i prostředí. To je v pořádku. Za sendvič, který však číšníci na pláži nabízejí, zaplatíte až 95 kun, což je téměř čtyři sta korun. Tak draho není ani na ruzyňském letišti.

Vynikající pověst obhájila Bílá pláž v hotelovém komplexu Solaris u Šibeniku, kde mají vše potřebné - převlékárny, WC, záchranáře i přístup pro postižené osoby.

Zato na slavné pláži v Makarské to vypadá jako v konzervě od sardinek pana Mardešiče. Oblázková pláž je přelidněná a podmínky pro zdravý odpočinek nejsou o nic lepší než na českém koupališti. Navíc se tady rozmohly tzv. ručníkové zábory. Turisté - podobně jako dobyvatelé Divokého západu - závodí v tom, kdo ráno dřív rozhodí na pláži ručníky a tím si vyznačí svůj životní prostor. Mám silné podezření, že v tomto sportu vedou právě čeští turisté.

Slobodna Dalmacija také kritizuje rozmáhající se lehátkový a slunečníkový byznys. Majitelé lehátek totiž zabírají stále více prostoru na plážích a chtějí za ně stále více peněz.

Nejexkluzívnější pláže našli novináři listu Slobodna Dalmacija v Dubrovníku - je to například pláž Banje nebo nová pláž před hotelem Rixos Libertas. Hotel Dubrovnik Palace má zase pláž vyhrazenou jen VIP hostům. Takže si můžete vybrat, kde necháte hodně ze svých peněz.

Bankovní kurzy:
A pro ty, kteří se rozhodli utrácet, tady mám kurzovní lístek Jadranské banky. Za 100 korun dostanete 28,24 kun a za 100 eur dostanete 724,35 kun.

Pohonné hmoty:
INA: litr Eurosuper 95 za 7,99 kun a eurodiesel za 7,23 kun.

Dopravní informace:
K moři nebo domů se dostanete bez větších problémů, chorvatský autoklub nehlásí žádné mimořádné situace. Jen na Istrii a Jadranské magistrále je zvýšená hustota vozidel a kolony se mohou tvořit na příjezdu k turistickým centrům. Přechody do Slovinska a Maďarska odbavují průběžně. Víkendová dopravní kovbojka vypukne až zítra večer.

Počasí 21. srpna:
Na Jadranu bude převážně slunečno a velmi horko: 33 stupňů na Istrii a 34 ve Splitu a Dubrovníku. Ve vnitrozemí Dalmácie až 37 stupňů Celsia.

Na otevřeném moři bude foukat severozápadní vítr.

autor: mdo
Spustit audio

Více z pořadu