Čtvrté místo na Rallye Dakar? Mohlo to být lepší. Měli jsme pár technických problémů, říká pilot Macík

6. prosinec 2021

Hostem sportovní talkshow Na síti s Andreou Sestini Hlaváčkovou je jezdec rallye a specialista na dálkové rallye kamionů Martin Macík. Jak často trénuje výměnu pneumatik? Kde se při Rallye Dakar přespává? A jak se na ni dá kvalifikovat? Poslechněte si celý rozhovor!

Martine, my se hodně bavíme o nadcházející Rallye Dakar 2022. Ty jsi ale na letošním ročníku dojel na čtvrtém místě. Jak se za tím zpětně ohlížíš?

Mohlo to být lepší. Měli jsme pár technických problémů se spojovačkou, což je tyč řízení, která spojuje kola. Ohýbala se a čistě na začátku to byla moje vina, potom už to byl technologický problém. Stalo se nám to asi pětkrát. Fanoušci ví o třech, protože ne všechno pouštíme ven. Ztratili jsme minimálně hodinu a půl času a přišli jsme o TOP 3, která je naším cílem.

Čtěte také

Umístění v nejlepší trojce je tedy cílem i pro nacházející Rallye Dakar? A je ta spojovací tyč hlavním faktorem, který by vás mohl dostat na pódium?

Kéž bych mohl říct ano, bohužel ale nemůžu. Možných problémů nebo chyb může přijít tolik, že to nedokážu predikovat. Cíl je TOP 3, ale spíše bych se bavil o TOP 5. Když jedu, tak vím, že jsme schopni být v TOP 10 relativně v pohodě, když se máme dostat do TOP 5, tak jedeme vabank a může se stát cokoliv, potom je TOP 3 a to jedeme úplně na krev.

Tvůj výsledek na letošních závodech je specifický i tím, že jsi vyrovnal výsledek svého táty. Jak moc tě to hnalo dopředu?

Nesnažím se ho dohnat, ale překonat. Tohle v sobě ale nemáme. Jsme kohouti, ale fungujeme vedle sebe ruku v ruce. Není to o tom, že bych ho chtěl dorovnat. Myslím, že jsme na jedné lodi, reprezentujeme Českou republiku, jsme jeden tým a děláme všechno pro to, abychom se dostali co nejvýš společně. Není to jen moje práce, není to jen práce mechaniků. Pocit to byl dobrý, ale hlavně z toho, že jsem vylepšil svůj vlastní výsledek. Nejvíce mě těší, že jsme dokázali vyhrát tři etapy.

Jaká bude na letošním Dakaru konkurence? A čím se liší auta Karel a Arnošt? Poslechněte si celý rozhovor!

Na síti s Andreou Hlaváčkovou na Radiožurnálu Sport

Související