Čtvrtá předvolební debata: Jak zlepšit bezpečnost obyvatel Teplic?

27. září 2018

Teplice patří k centru obchodu s drogami na severu Čech – obstarat si drogu není v teplických ulicích velký problém. Obchod s narkotiky a bezpečnost občanů jsou tak jedním z hlavních bodů kampaně před volbami do městského zastupitelstva.

Kriminalita se často váže na herny a kasina. Takový je názor Jakuba Mráčka z koalice Volba PRO! Teplice. Zdůrazňuje také, že ve městě je stále celkem 24 takových provozoven. „Práci je potřeba dotáhnout. Nikdo nepracuje s těmi závislými a se všemi efekty, které jsou na herny vázány,“ vysvětluje.

Zdeněk Kettner z SPD by zase přispěl k zesílení bezpečnosti v Teplicích tím, že by více zapojil městskou policii. Určitou pomocnou rukou by pak mohli být asistenti prevence kriminality znalí místního prostředí a komunity. „Tato složka může být nápomocná,“ říká s tím, že v žádném případě nejde o žádnou domobranu.

Hosté předvolební debaty z Teplic:

  • Radka Růžičková (ČSSD)
  • Jaroslav Kubera (ODS)
  • Zdeněk Pešek (Strana práv občanů Zemanovci)
  • Zdeněk Kettner (SPD)
  • Jakub Mráček (Volba PRO! Teplice)
  • Josef Kolařík (Za obnovu Teplic)
  • Jaromír Kohlíček (KŠČM)
  • Michal Kasal (PRO zdraví a sport Teplice)
  • Jiří Štábl (ANO)

K větší bezpečnosti města by podle Zdeňka Peška ze Strany práv občanů Zemanovci stačilo vynutit si právo a zákon tak, jak je napsán. „Bohužel Teplice mají sociálně vyloučené lokality, kde k tomuto nedochází. A to je problém stávajících orgánů, které by na to měly dohlížet,“ upřesňuje.

Primátor Teplic Jaroslav Kubera z ODS zdůrazňuje, že je nutné uvědomit si především realitu – Policie ČR dodává do Středočeského kraje a Prahy policisty, v městské policii nejsou lidé. „Když děláme výběrové řízení, tak se nám přihlásí jeden,“ říká. Zároveň souhlasí s tím, že městská police by měla především hlídat bezpečnost občanů a veřejný pořádek spíše než vybírat pokuty za drobné přestupky.

Nízký počet strážníků a policistů je základním problémem i pro Radku Růžičkovou z ČSSD. „Úbytek je hlavně proto, že Praha je přeplatí,“ argumentuje.

Motivace i pravomoci pro strážníky

Městu Teplice ale na druhé straně nic nebrání tomu, aby strážníky lépe motivovalo. Právě to říká Michal Kasal z PRO zdraví a sport Teplice. „Tou motivací mohou být peníze, mzdové ohodnocení, vybudování služeben, zázemí, vybavení,“ vyjmenovává.

Josef Kolařík z hnutí Za obnovu Teplic zase připomíná, že městská policie v podstatě nemá žádné pravomoci. „Problém je také v tom, že držení drog v menším množství není trestné, to je problém parlamentu a mělo by se přitvrdit,“ míní.

Třetí předvolební debata z Harrachova. Měl by se obnovit mamutí můstek?

Předvolební debata v Harrachově

Harrachov je u nás i za hranicemi známý skokanským areálem s mamutím můstkem. Ten je ale v dezolátním technickém stavu a složité majetkové vztahy komplikují jeho opravu. Premiér Andrej Babiš (ANO) při své jarní návštěvě Harrachova prohlásil, že by se obnova můstků měla podpořit, a to až půl miliardou korun.

Na zkulturnění teplických lokalit by se zaměřil Jaromír Kohlíček z KSČM. „To jsou vyloženě místa, kde se nám soustřeďují nejrůznější živlové a kde to nepůsobí příliš dobře ve prospěch cestovního ruchu,“ připomíná.

Právě cestovní ruch je výzvou i pro Jiřího Štábla z hnutí ANO, který zdůrazňuje, že Teplice jsou lázeňské město. „Chtěli bychom prostřednictvím spolupráce třeba s CzechTourism trochu více lázně proslavit nejenom v rámci České republiky, ale celého světa,“ nastiňuje.

autoři: Jan Pokorný , prh