Rezignuje vedení pražské buňky ANO? Nacher: My za nimi stojíme, ptejte se Babiše nebo Říčaře

12. říjen 2018

O kom se opravdu dá s jistotou tvrdit, že letos prohrál komunální volby do pražského zastupitelstva, je hnutí ANO. Taky s nimi zatím nikdo o možné koalici ani nevyjednává. Padne pražské vedení a kvůli komu se už zastupitelé pohádali?

Jsme ochotni netrvat na křesle primátora Prahy, připouští lídr iniciativy Praha sobě Jan Čižinský

Jan Čižinský (Praha Sobě)

Komunální volby jsou za námi, a tak nastal čas povolebního vyjednávání. Přestože v Praze zvítězila ODS, první jednání o možné budoucí koalici začala mezi třemi dalšími subjekty.

Hnutí ANO prý respektuje, že, byť těsně, skončili na pátém místě. „V prvním kole by měl mít právo na sestavování koalice vítěz voleb. To je ODS a s nimi, a taky s Piráty, jsme už schůzky měli,“ přiznává nový předseda pražských zastupitelů hnutí ANO Patrik Nacher. Nový klub zastupitelů se prý už sešel dvakrát a „dál budeme čekat na vývin situace. Taky ale a priori neříkáme, že půjdeme do opozice. To by taky nebylo zodpovědné.“  

Poslanec Nacher se tak stal novým předsedou klubu, protože je to prý standartní postup. „Lídr kandidátky Petr Stuchlík je pořád nominant na primátora, nebo teď spíš na nejvyšší funkci v Radě hl. města a předsedou klubu je pak ta druhá osoba,“ vysvětluje.

Trváme na programu ANO

ANO trvá na naplnění svých programových priorit, o kterých prý mluvili v kampani i ostatní. „Je to doprava, rozvoj, bytová výstavba, dokončení obchvatu a začátek stavby metra D nebo spojení s letištěm. A priori tak problém s ostatními subjekty nemáme, ale chceme, aby se naše body převedly do praxe. Někteří starostové městských částí totiž komplikovali zahájení dostavby vnitřního okruhu, někteří vnějšího… Všechno souvisí se vším, protože Praha je sice město, ale taky obec, kraj a místo s 57 městskými částmi.“

Rezignace? Proč...?

Hřib není vhodný kandidát na primátora, Pospíšil je lepší, ale podřídíme se, říká předseda TOP 09

Jiří Pospíšil

Povede jednání o koalici Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě na pražském magistrátu ke zdárnému konci? Proč byla z povolebních jednání vynechána vítězná ODS anebo páté hnutí ANO? A kdo bude primátor?

Nacher taky zcela odmítl kritiku pražské organizace ANO ze strany premiéra a předsedy hnutí Andreje Babiše, který řekl: „Naše pražská organizace žila jenom z úspěchu ve sněmovních volbách. Svým působením nebyla přidanou hodnotou jako Macura v Ostravě nebo Vokřál v Brně, naopak byla negativní… V Praze 11 je to pro nás úplný propadák, přitom tam působí předseda krajské organizace ANO pan Říčar, tak doufám, že bude hned rezignovat…“  

Doslova k tomu řekl: „My jsme se jako klub postavili za vedení pražského ANO, protože si nemyslíme, že je to pouze v rukou vedení ANO v hlavním městě… Rozumím tomu, že chcete krev nebo slyšet konflikt, ale na tuto otázku se musíte ptát buď předsedy pražské buňky, nebo premiéra. Nic jiného vám neřeknu,“ opakoval pak v různých obměnách Nacher.

To není téma pro veřejnoprávní média

Odpovědět odmítl i na otázku kolem své nové poslanecké asistentky a dřívější starostky Prahy 10 Radmily Kleslové. V roce 2015 totiž za podivných okolností rezignovala. „Tohle není téma pro veřejnoprávní média,“ odpověděl Nacher s tím, že víc nechce komentovat. Příští týden se prý dozvíme víc. „To, co se kolem ní spustilo, je jako kdyby se z ní stala ministryně. Přitom si nikdo nevšiml, že kandidovala jako dvojka na Praze 10.“

Ostře se kvůli Kleslové pustil do Nachera i nově zvolený zastupitel (a neúspěšný kandidát do Senátu) Ivan Pilný (ANO), kterému se její nová pozice absolutně nelíbí. „Názor Ivana Pilného vychází z vlastní deziluze, protože nepostoupil ani do druhého kola. Ačkoli se sám definoval jako úspěšný ministr financí. On přitom nechce, abychom se vzájemně překvapovali. Tak já ho překvapovat nebudu,“ dodal Patrik Nacher.

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související