Covid testy ve školách prozatím končí. „Díky očkování můžeme být optimističtější než minulý rok,“ říká Vojtěch

9. září 2021

Přestože Česko je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) na úpatí další vlny covidu-19, testování ve školách nejspíš nebude pokračovat. „To, že se situace zhoršuje, je samozřejmě pravdou, ovšem na základě prvních dvou kol testování to nevypadá, že by ten problém byl v šíření ve školách,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Skoro každý třetí pozitivní záchyt připadal přitom v září na tyto testy.

„Čekáme na poslední vlnu testování, která proběhne dnes. Pokud by se ukázalo, že ani ta třetí vlna neodhalila nějakou eskalaci ve školách, tak bychom v tuto chvíli s testováním nepokračovali. To ovšem neznamená, že se k němu nevrátíme. Je třeba situaci sledovat a takto jsme domluveni s Ministerstvem školství, že se k testování můžeme vrátit i v konkrétních regionech, pokud se ta situace bude zhoršovat,“ předestírá ministr Vojtěch.

Předpokládaný konec testů platí i pro Karlovarský kraj, kde je momentálně incidence případů momentálně nejvyšší. „Diskutovali jsme to s hlavní hygieničkou, její názor je v tuto chvíli nepokračovat. Je tam sice velká incidence v tom přepočtu, ale z hlediska konkrétních případů jsou to spíše jednotky v těch školách. Nezdá se, že by to bylo nějaké masivní šíření v nějaké konkrétní škole,“ míní.

Čtěte také

Opakování loňského podzimu?

Ačkoli šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek varuje před scénářem, kdy by v nemocnicích ve druhé polovině září mohlo být hospitalizováno 500 pacientů s covidem, ministr zdravotnictví podobnou vlnu pandemie jako loni na podzim neočekává.

„Počet hospitalizací byl loni zhruba čtyřnásobně vyšší. V tomto směru se – zatím nezdá, že by kopíroval růst hospitalizací situaci v loňském roce. Tady je to bezesporu otázkou imunizace společnosti, zejména díky očkování. Proto jsme v tomto směru více optimističtí než minulý rok, kdy zkrátka žádná vakcína nebyla, nikdo tady neprodělal covid a náraz do hospitalizační péče pak byl výraznější,“ připomíná Vojtěch. Rizikový scénář by podle ministra nastal při řádově desítkách hospitalizací denně.

„To, že se budou zvyšovat počty pozitivně testovaných, s tím jsme tak trochu počítali. Víte, že jsem na to upozorňoval už dlouhodobě, že se to může po prázdninách stát. A není to otázka škol, je to otázka celé společnosti: návratu do nějakého běžného života, více kontaktů, návratu z dovolených. A hygienici to i takto hlásí, že to jsou ty důvody,“ uvedl na včerejší tiskové konferenci.

autoři: Jiří Chum , Andrea Kubová , jkh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.