Čokoláda, nenápadný zabiják. Proč ji psi nesmějí?
Pro někoho je to známý fakt, ale pro někoho možná novinka: pro psy a další zvířata je čokoláda velmi škodlivá a její konzumace může mít až smrtelné následky. Pokud tedy chceme našim mazlíčkům nějak přilepšit, vždy sahejme po pochoutkách zvlášť pro ně vyrobených.
Proč je čokoláda pro psy nebezpečná? Kakaové boby, z nichž se čokoláda vyrábí, obsahují mimo jiné kofein a látku jménem theobromin. Obě tyto sloučeniny působí na srdeční činnost a centrální nervový systém.
Zatímco člověk je snadno zpracuje a má užitek z jejich povzbuzujících účinků, psi tráví tyto látky mnohem pomaleji, což umožňuje, aby intenzivněji působily na jejich organismus. Dostaví se tak zrychlené dýchání i srdeční činnost a hyperaktivita, zvracení nebo průjem.
Projevy otravy záleží na velikosti a zdravotním stavu konkrétního psa a také kvalitě a množství snězené čokolády.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Ruské vojáky po návratu okrádají taxikáři, policisté i úřady. ‚Černé vdovy‘ zase čekají, až padnou
-
Vyzvednutí těla Dahlmeierové možné je. Provází ho ale velké riziko, zhodnotil z místa neštěstí horolezec
-
Co s chátrajícím Ještědem? Hlaváček: Kraj by měl koupit symbol Liberce. Chuchlík: Je to velké riziko
-
Církev ve Walesu si zvolila první ženskou a LGBT+ arcibiskupku. Předchůdce odstoupil kvůli skandálům