Co znamená SOS?

25. únor 2014

Určitě jste se s touto zkratkou setkali. Znamená anglickou větu Save our souls! Znamená to Zachraň naše duše! Je to signál, kterým dáváme najevo, že potřebujeme pomoc.

Morseovou abecedou jsou to tři tečky, tři čárky a zase tři tečky – tátátá tatata – a tak pořád dokola, dokud nedorazí pomoc. Je to mezinárodní signál, kterému rozumí všude na světě.

Otázka je, co dalšího bychom měli vědět, když se dostaneme do problémů, nebo dokonce do stavu nouze. Vždyť je dobré umět poskytnout sobě nebo jiným první pomoc. V tom vám bude Rádio Junior v tomto roce dobrým rádcem – chystáme pro vás celý seriál o první pomoci na webových stránkách i ve vysílání.

Všechny knížky a příručky o přežití v různých případech nouze radí, že je důležité za všech okolností zůstat v teple a suchu. Na to bychom měli myslet nejenom ve výjimečných případech, ale třeba když sportujeme – zpocení nebo promočení bychom nikdy neměli vychladnout, mohli bychom to totiž odstonat.

Nezapomeňte, že teplo nejvíc v zimě ztrácíme od hlavy, pokud nemáme teplou a suchou čepici. A naopak – v horku je nutné se rozumným způsobem chladit. Když si čepici namočíme, horko způsobí, že se voda bude odpařovat a tím odebírat teplo naší hlavě. Tak je tomu třeba i při horečce, když máme mokrý obklad na čele.

Vedle signálu SOS je dalším mezinárodním signálem, který znamená Potřebuju pomoci, písmeno ypsilon. Pokud jste v nouzi a chcete dát signál třeba záchranářskému letadlu, které nad vámi krouží, nemávejte. Záchranáři si budou myslet, že jste turista, který je tak radostně zdraví. Naopak – stoupněte si s rukama vzpaženýma nad hlavou do véčka. Vaše tělo v této pozici bude připomínat písmeno ypsilon. Je to zkratka anglického slova YES – což znamená ano. A to si zapište za uši!

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.