Co znamená michelinská hvězda? Někdy i zklamání, říká Pavel Maurer

30. březen 2019
Glosa Pavla Maurera

Tento týden vyšel nový průvodce Michelin. Z něj se dozvíte, že obě české restaurace obhájily jednu michelinskou hvězdu. Oceněním se tak i dále může honosit La Degustation Bohême Bourgeoise a restaurace Field. Celkem je v Michelinském průvodci zmínka o 31 českých podnicích, tedy o dvou méně než vloni.

Je to jako když se díváte na oscarové filmy, nebo na poslední hudební hity podle výsledků Grammy, nebo na naše filmy, které získaly ceny Českého lva. Lidé prostě milují různé soutěže a žebříčky.

Když je nějaký sportovec mistr světa nebo dokonce olympionik, vždy přitahuje více pozornosti. A s restauracemi, které získaly nejvyšší kulinární ocenění, je to úplně stejně! Prostě nejvíc, je nejvíc!

Zážitková gastronomie nemusí být luxus. Smyslovým zážitkem je i domácí, s láskou chystané jídlo

Chlé, vaření, kuchyně, domácí potraviny, pekárna (ilustrační foto)

Pavel Maurer ve své glose upozorňuje na to, že tzv. zážitková gastronomie se nemusí nutně odehrávat v drahé restauraci. Jde o komplexní smyslový zážitek – který stejně tak zažijete třeba na chalupě nebo ve vlastní kuchyni.

Když chcete slyšet na vlastní uši, jak zpívá Lady Gaga, musíte si holt trochu připlatit na vstupence do koncertního sálu. Nic není zadarmo, a v restauracích s hvězdami od Michelina už vůbec ne! Pro ty, kdo by snad netušili, o čem hovořím, tak připomínám, že před pár dny nejstarší a nejproslulejší gastronomický průvodce na světě Michelin Guide zveřejnil nový seznam nejlepších restaurantů Evropy.

Udělovaly se hvězdičky: jedna, dvě nebo dokonce těm nejlepším tři. Ovšem také byly některým restauracím hvězdičky odebrány, protože michelinští inspektoři nebyli spokojeni. O tom, jestli je to spravedlivé nebo ne, to já nemohu objektivně posoudit.

Subjektivně si myslím, že se i ti nejpovolanější michelinové občas spletou. Ale když si připomenu udílení filmových Oscarů nebo našich Andělů od hudební akademie, tak já také dost často mám úplně jiný názor. Musíme to prostě brát jako určitou základní navigaci, že tohle by mohlo být dobré, ale nemusí to být vždy naše gusto!

Sedm tisíc na osobu

Mně se několikrát v životě stalo, že jsem večeřel v michelinské restauraci, nechal tam dva měsíční platy a za žádnou cenu už se tam nikdy nevrátím! Není všechno zlato, co se třpytí.

Na druhé straně, když jste v neznámém místě, nevíte kudy kam a toužíte po velkém kulinárním zážitku, pak michelinský průvodce je rozhodně jedním z nejprestižnějších doporučení. Já bych se jen chtěl podělit o tuto zkušenost.

SOUTĚŽ: Pojďte s Radiožurnálem na Garden Food Festival Praha

Garden Food Festival představí největší delikatesy přímo pod širým nebem

Radiožurnál zve na akci Garden Food Festival Praha zdarma. Pravidla jsou jednoduchá. Chce to jen pohotovost a štěstí.

Když má podnik tříi michelinské hvězdy, ne vždy vás okouzlí jako podnik jen se dvěma hvězdami a někdy dokonce u mne vyhrává ten, co má hvězd nejméně, tedy jednu. Je to samozřejmě i o penězích, protože všichni své zážitky nakonec měříme nekompromisním metrem, totiž kolik nás to stálo?

A pravdou je, že když zaplatíte u tří hvězd za meníčko sedm tisíc na osobu a u jednoho michelina za podobně kvalitní a chutné pokrmy dva a půl tisíce, tak to potom neodpustíte nikomu ani milimetr.

A v tom to je, všichni totiž chceme za málo peněz aspoň trochu víc muziky. A ač si to občas nechceme přiznat – to je to, po čem prahneme i v restauraci oceněné Michelinem!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio