Zážitková gastronomie nemusí být luxus. Smyslovým zážitkem je i domácí, s láskou chystané jídlo

10. březen 2019
Glosa Pavla Maurera

Pavel Maurer ve své glose upozorňuje na to, že tzv. zážitková gastronomie se nemusí nutně odehrávat v drahé restauraci. Jde o komplexní smyslový zážitek – který stejně tak zažijete třeba na chalupě nebo ve vlastní kuchyni.

Onehdy se mne někdo ptal, co je to vlastně ta zážitková gastronomie. Ve vteřině se mi vybavilo několik vzpomínek, kdy jsem měl pocit, že zažívám skutečně něco nezapomenutelného. Tak třeba: čtyřhodinová večeře na břehu moře, kde se podávalo šestatřicet chodů, hned nato okurková omáčka s domácím knedlíkem, jak jí skvěle vařila moje maminka, nebo francouzské brambory od mého táty. Pak vlastní rukou ukořistěné mušle v Chorvatsku vařené na bílém víně, a potom zase v peci pečený chleba namočený do olivového oleje. 

Domácí kuchyně je opět v kurzu, myslí si autor kuchařky Vaříme poctivě po domácku

Kniha Vaříme poctivě podomácku

Více než 100 inspirativních receptů slibuje kniha Vaříme poctivě po domácku. Jejím autorem je německý kuchař Michael Koch. Zalistovala jí autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová.

A už přestávám vypočítávat, protože jsem přesvědčen, že každý máme zcela jiný hodnotový žebříček. Dobré moravské zelí, domácí klobáska, stejně jako správně zvolená kombinace vína a paštiky též udělá kdekomu příjemné mžitky před očima. Zvláště, když je zážitek umocněn nápaditým servírováním a dobrou náladou. Vůbec to nemusí být horký japonský stůl Teppanyaki, bretaňská ústřice nebo čokoládová fontána – ale může. 

Pro jistotu, aby bylo jasno, uvádím pár citací, jak tzv. zážitkovou gastronomii popisuje Wikipedie: „Je to způsob stravování, kdy host očekává nějakou formu prožitku, nejlépe však všech smyslů, aby odcházel plný dojmů. Nejedná se pouze o drahé luxusní podniky, ale dají se sem zahrnout i podniky nabízející třeba přípravu steaků na lávových kamenech či stravovací zařízení s otevřenou kuchyní. 

Zážitková gastronomie nemá hranice. Zážitková gastronomie v kuchyni se týká nejen pokrmu samotného, ale i jeho skladby, uspořádání na talíři. Sebemenší detail hraje důležitou roli. Člověk vnímá jídlo zrakem, vůní a v neposlední řadě samozřejmě chutí. Z pohledu servisu či obsluhy je úzce spojena se sommelierem, který správným doporučením nápoje dotváří celkový dojem z pokrmu. 

Ani role číšníka v této činnosti není zanedbatelná. Šokovat zákazníka, pobavit ho a vyhovět všem jeho přáním, právě tak by měl číšník prezentovat své dovednosti. Prostředí v restauraci, která chce provozovat zážitkovou gastronomii, musí být nezapomenutelné, neopakovatelné a jedinečné.“ 

Tak takhle má všechno určitě být, ale já bych chtěl podotknout, že když vám někdo, kdo je milý vašemu srdci, uvaří dobrou večeři, rozsvítí svíčky a hezky se na vás usměje – řekněte sami: není to snad také příjemná, domácí zážitková gastronomie?

 

autor: Pavel Maurer
Spustit audio