To, co tady, jsme v hudbě nikde jinde nezažili, rozplývají se čeští hudebníci po návštěvě festivalu v New Orleans

Na French Quarter festival přijíždí do New Orleans lidé z celého světa a čeští zástupci nemohli chybět. Jak si pravou atmosféru hlavního města jazzu užili muzikanti z českého seskupení J. J. Jazzmen, se zeptala Julie Urbišová.

Jsme přímo na Jackson Square a kousek od nás už rozebírají pódia. „Letos tu vystupovali třeba Delfeao Marsalis a Uptown Jazz Orchestra,” říká mi bubeník Miloš Kejř, který má celou výpravu své pražské kapely na starosti.

Život je nejlepší učebnice jazzu, potvrzuje neworleanská hudební legenda Ellis Marsalis

Ellis Marsalis je jazzovou legendou New Orleansu a zakladatelem slavného hudebního rodu

Nemnoho amerických měst o sobě může říct, že slaví 300. narozeniny. Přesně tolik je letos New Orleansu. Slaví se celý rok – jídlem, výstavami, hudbou. Jinak to ani ve městě jazzu nejde. Více než čtvrtinu historie New Orleansu pamatuje legenda zdejší jazzové scény – Ellis Marsalis.

To jsme měli zatržené a ještě zakroužkované, abychom na to nezapomněli, protože to je kapela jako řemen,“ dodává a zdůrazňuje,že atmosféra Francouzské čtvrti v kombinaci se strhující muzikou dělají z French Quarter Festivalu nezapomenutelnou událost.

Exotika z Česka

Kapelník Miloš Kejř jezdí do New Orleansu od roku 2001. Letos s ním přijeli taky Martin Masáček, hráč na sousaphon, a zpěvačka Barbora Vágnerová. Desítky koncertů čtyřdenního festivalu v historickém centru všechny tři okouzlily.

Je tu úžasně otevřená atmosféra, nestalo se nám, že by na nás byl někdo nepříjemný. A skvělý přístup mají i muzikanti, kteří nás přivítali na pódiu. Nikdo neměl problém si s námi zahrát, všichni si to tu užívají,“ pochvaluje si zpěvačka.

Jsem tady podesáté a už vím, kam jít. Místní jsou rádi, že mají hosty z Evropy. Tady působíme jako exotika a zpestření programu,“ doplňuje Miloš Kejř.

Jedinečný zážitek

Pro zpěvačku Barboru Vágnerovou byl jedním z největších zážitků koncert v legendárním klubu Little Gem Saloon, který poprvé otevřel dveře v roce 1903. Zazpívala si tu s kapelou klarinetisty Evana Christophera.

Králem karnevalu v New Orleansu se letos stal český kluk Adam Haidr

Jízda krále a královny karnevalu v New Orleans

Mardi Gras, jak se v New Orleansu na jihu Spojených států přezdívá karnevalu, právě skončil. Konec je dvoutýdenním oslavám a desítkám velkolepých průvodů. Americko-česká rodina žije na předměstí New Orleansu teprve čtyři roky. Syna Adama vylosovali, aby se stal králem karnevalu. Pro rodinu je to velká čest. Povídala si s nimi reportérka Julie Urbišová.

Celá řada kapel, které jsme tady viděli, umí hrát jakýkoliv styl. A co se týče úrovně, nikdy jsem nezažila něco takového jako tady,“ sděluje své dojmy Barbora.

Jak cestují jazzmani

Martin Masáček hraje na sousaphone, rozměrný nástroj připomínající tubu, který je v New Orleansu velmi rozšířený. Zajímalo mě, jestli si na festival přivezl přes oceán svůj vlastní. „To by do letadla asi nedopadlo dobře. Naštěstí u Fritzlů, kde jsem hrál nejčastěji, měli jeden, který jsem si mohl půjčit,“ dozvídám se.

Bubeník Miloš si přibalil paličky a Barbora má naštěstí hlasivky vždy po ruce, žertují všichni tři.

autoři: Julie Urbišová , and
Spustit audio

Související