Co si Češi myslí o důchodové reformě? Odchod do penze nechtějí oddalovat ženy a lidé s nižším vzděláním, ukazuje průzkum

Současná vláda brzy představí důchodovou reformu. Jednou z variant je, že by dnešní mladí lidé odcházeli do penze v 68 letech s drobnými rozdíly v závislosti na náročnosti a typu práce a také na počtu dětí. Radiožurnál zadal průzkum agentuře MEDIAN – jak takovou možnost vnímá společnost? Poslechěnte si reportáž.

Až 76 procent dotázaných nám odpovědělo, že není pro zvýšení hranice pro odchod do penze. Většinou jsou to ženy, lidé se středoškolským vzděláním, lidé bez maturity. Z hlediska politických preferencí se staví proti vyššímu věku odchodu do důchodu voliči Přísahy, Hnutí ANO nebo SPD.

Čtěte také

Problém by s tím naopak paradoxně neměli ti, kterých by se to osobně dotklo, tedy lidé, kteří jsou teď velmi mladí.

„Lidé ve věku 18 až 29 let ve 27 procentech případů, vysokoškolsky vzdělaní v 29 procentech případů a potom voliči Spolu v 49 procentech případů a voliči Petra Pavla v 30 procentech případů,“ vysvětluje ředitel agentury MEDIAN Přemysl Čech.

V průzkumu jsme si nechali zjistit i to, jak zlepšit kondici důchodového systému tak, aby byl udržitelný. Nabízí se třeba zvýšení daní.

Co by Čechům vyhovovalo?

Nejvíce – zhruba 35 procent respondentů  si myslí, že by vláda měla hledat nové zdroje financování důchodového systému. Tím se myslí právě mimo jiné zvyšování daní. K tomu se ve vyšší míře přiklání lidé nad 60 let, senioři, a také třeba voliči ČSSD.

Čtěte také

Zhruba 29 procent respondentů pak označilo možnost, že by se jim líbilo, kdyby se každý sám lépe staral o své úspory a připravoval se tak během života na penzi, aby měl ve stáří dost peněz. To si myslí hlavně studenti, vysokoškolsky vzdělaní lidé a také třeba voliči Spolu.

Podrobněji se na výsledky průzkumu, do kterého se přesně před týdnem zapojilo přes 1000 dospělých z celého Česka, můžete podívat na serveru iROZHLAS.

autoři: Anna Horáčková , mga
Spustit audio

Související