Co přinese 5G? Obrovské příležitosti, ale i závislost na kyberprostoru, říká Tomáš Pojar

Příležitosti pro ekonomiku, vědu, komunikaci, ale také dobrý nástroj pro špionáž nebo jiná pravidla války. To všechno podle bezpečnostního experta a bývalého diplomata Tomáše Pojara může přinést síť páté generace. Jaká další rizika hrozí?  

„Bude to velká změna, co se týká možností fungování v rámci kyberprostoru, možnosti přenosů dat, obrazů, komunikace strojů a lidí navzájem,“ říká Pojar s tím, že nelze jednoznačně posoudit, nakolik bude nástup 5G větší než nástup mobilních telefonů.  

Přenesli kosti, svaly a cévy do virtuální reality. Teď chtějí umožnit lékařům a medikům procházet se virtuálním tělem

Ve virtuální učebnici je podrobně popsána každá kost, sval, nerv a céva

Tomáš Brngál a Miloš Svrček ze startupu Virtual Medicine jsou z Bratislavy – jeden vystudoval medicínu, druhý elektrotechniku a informatiku. Před pěti lety dostali nápad vytvořit moderní učebnici anatomie. Jejich aplikace pro střední a vysoké školy u studentů uspěla, a tak teď pracují na ještě pokročilejším systému, díky kterému se mohou studenti nebo doktoři podívat se na srdce, mozek a cévy opravdu zblízka. Vyzkoušel si to i redaktor Experimentu Matěj Skalický.

Zásadní změnou oproti stávajícím sítím je v rychlosti spojení a v kratší odezvě při komunikaci zařízení. To podle Pojara umožní, aby například autonomní vozidla mohla jezdit sama, aby mohli doktoři provádět operace na dálku…

„Přinese to obrovské příležitosti pro ekonomiku, vědu, komunikaci, ale zároveň se staneme daleko více závislí na kybernetickém prostoru, na všech těch strojích,“ říká.

Zároveň se otevře i prostor pro ty, kteří budou chtít běžný život narušit, bude to mít dopady do bezpečnosti i vojenství. „Nástup 5G bude znamenat i určitou změnu pravidel války,“ dodává.

Hrozbou také může být to, že půjde o dobrý nástroj pro špionáž států, firem a jednotlivců, pro nabourání se do soukromí, domácností, které budou více připojené k internetu. To platí i pro státní správu, dopravní systémy, zdravotnictví…

„Bude nám to poskytovat spoustu možností, ale zároveň si na tom vybudujeme podstatnou závislost,“ uzavírá.

Jak velké riziko by hrozilo, pokud by sítě 5G v České republice stavěly čínské firmy? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio