Co je to parazitologie?

1. duben 2014

Parazitologie je věda, která se zabývá parazity. Ale co je parazit? Parazit je cizopasník. Je to něco živého, co se – nepase, ale živí tam, kde není vítáno.

Cizopasník má totiž zisk z toho, že ubližuje svému hostiteli. Ten pak na takový vztah s parazitem doplácí, někdy dokonce svým životem. Parazit může být živočich, třeba tasemnice, ale i rostlina – např. jmelí. Život na úkor někoho jiného se nazývá parazitizmus.

Známý příklad parazitizmu je snesení vajíčka do cizího hnízda kukačkou obecnou. Tomu říkáme hnízdní parazitizmus. Kukačka nedokáže sama svá vejce vysedět, tak je klade – vždycky po jednom – do hnízd jiných hmyzožravých zpěvných ptáků, např. červenky, lindušky, rákosníka, konipasa nebo dokonce malinkého střízlíčka.

Snáší okolo 15 vajec, takže tímto zvláštním způsobem osídlí i 15 cizích hnízd. Kukaččí mládě rychle roste a vytlačí své o mnoho menší nevlastní sourozence nebo dokonce ještě nevylíhnutá vajíčka z hnízda ven. Rázem je z něj jedináček. Kukaččí vajíčko je jinak zbarvené, proto někdy domácí páni vetřelce poznají a včas ho zničí.

Vědci zjistili, že ve Španělsku žije kukačka chocholatá, která vajíčka klade často do hnízd vran, a ty si to nechají líbit. Mládě této kukačky totiž své vraní sourozence nevytlačuje. Navíc hnízdo, kde je spolubydlící kukačka, velice páchne. Kukačka je takový smraďoch, že svým smradem zaplaší i kočky. A to už vranám za takového cizince v hnízdě stojí. Ale to už se pomalu dostáváme od parazitizmu k symbióze čili spolužití, což je vztah za vzájemných výhod, tzv. něco za něco.

Parazitovat mohou i lidé. Třeba když se přiživují na nápadech nebo úspěchu někoho jiného. To se nedělá. A vy si tohle i všechno, co jsme si o parazitech dnes pověděli, zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.