Co je to dezinformace?

7. květen 2014

Děti i dospělí musejí dostávat pravdivé informace. Informace, kterým můžou věřit. Obzvlášť teď, kdy je kolem nás spousta dezinformací.

Co to je?

Dezinformace je informace, která je lživá a falešná, která naschvál klame.

A dokonce se záměrem vyvolat zdání důvěryhodnosti. Např. hlásá: "Tento výrobek je zdravý." nebo "Tento výrobek vám zaručeně pomůže." nebo "Tento výrobek je kvalitní." – a přitom to vůbec není pravda. To se nás jenom někdo snaží přesvědčit, abychom si takový výrobek v dobré víře koupili. A pak třeba doma zjistíme, že jsme se nechali nachytat.

Také špióni se schválně snaží nepřítele zmást tím, že mu posílají falešné a nepravdivé zprávy. Tím ho dezinformují a nepřátelští velitelé pak udělají rozhodnutí, která vedou k porážce jejich vojska.
Český rozhlas musí podávat jenom pravdivé informace. Nesmí je přikrášlovat nebo upravovat a zkreslovat. Také nesmí důležité informace zatajovat. Na to je zkrátka zákon a na to se můžete spolehnout.

Stejné je to v Rádiu Junior. Vždycky se snažíme všechno víckrát prověřit, protože ani internetu se nedá úplně důvěřovat. Proto spolupracujeme s odborníky – např. s učiteli, vědci, lékaři a s mnoha dalšími – abychom vám, milí posluchači, neládovali do vaší paměti nějaké dezinformace.

Tohle a všechno ostatní si zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.