Církve dostaly další konkrétní návrh na vrácení majetku

30. květen 2011
Zprávy o čtvrté

Zástupci vlády a církví dnes na ministerstvu kultury řeší, jakým způsobem by měl stát vrátit církvím majetek, který zabavil totalitní komunistický režim. Část majetku by církve měly získat v pozemcích, hlavně polnostech a lesích, bez finanční náhrad se ale vyrovnání neobejde.

Ministr kultury Jiří Besser, který je zároveň předsedou vládní komise pro narovnání vztahů s církvemi, zatím nechtěl návrh blíž komentovat s tím, že ho nejdřív představí právě zástupcům církví.

To, že církevní restituce pořád nejsou vypořádané, brzdí v rozvoji obce, které tento majetek na svém katastru mají. Nečeká se ale, že by už na dnešní schůzce padla konkrétní dohoda; arcibiskup Dominik Duka ale přesto řekl, že by bylo dobré už nějaký kompromis najít.

„My jsme ochotni přijmout řešení, které je opravdu přijatelné pro současnou vládu, pro současný parlament, a nechápeme toto vyrovnání jako církevní restituce, ale jako společenské vyrovnání, které se týká majetku, který se během předchozích 40 let diktatury komunismu ocitl v rukou nejrůznějších právnických osob," poznamenal pražský arcibiskup ve Světě o třetí, ještě před začátkem dnešního jednání.

„My jsme také v předchozích jednáních (se státem), a toto platí, vyloučili všechny ostatní právnické osoby z povinnosti restituovat. I tehdy jsme byli ochotni přijmout částečnou naturální restituci. Pan ministr Gandalovič nás ovšem požádal, že vidí řešení s těmi lesy v rámci snížení tehdejšího státního dluhu, proto jsme ustoupili.“

„Dnes jsme tedy ochotni přistoupit na ono kombinované odškodnění – jedná se o částečnou restituci. Pochopitelné je, že některé menší nekatolické církve, se kterými se dělíme v poměru téměř 17 procent, uvažují, jakým způsobem se vyřeší situace, protože rozdělit balíček peněz je snazší než výnosy navráceného majetku,“ konstatoval arcibiskup Duka s tím, že řešení musí najít ekonomičtí experti jednotlivých církví.

Arcibiskup Dominik Duka u mikrofonu Radiožurnálu

Vrácení církevního majetku je důležité i proto, aby církve hospodařily samostatně a nebyly závislé na státním rozpočtu.

Podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Ivana Fuksy by stát mohl do konce letošního roku převést na církve 95 procent jejich bývalých lesů, polností a pozemků. Z jednání zástupců státu a církví vyplyne, kolik majetku budou církve moci převzít. Celý proces by měl mít podle dřívějších vyjádření co nejmenší dopad na státní rozpočet, bez finančních kompenzací se však asi neobejde.

O vyrovnání s církvemi usiloval již kabinet Mirka Topolánka. Podle jeho návrhu se měla církvím navrátit asi třetina majetku zabaveného komunisty. Zbytek měla nahradit částka 83 miliard korun vyplácená po dobu 60 let, i s úroky mělo jít o 270 miliard korun. Tento návrh ale neprošel.

autoři: vav , mta , Dalibor Zíta
Spustit audio