Čím dříve se zapojí, tím větší mají šanci. Projekt outplacement má pomoci lidem, kteří mohou přijít o práci

12. červen 2020

Úřady práce budou pomáhat lidem s hledáním nového místa ještě před jejich propuštěním z dosavadního zaměstnání. Počítá s tím projekt takzvaného outplacementu, který spouští ministerstvo práce a sociálních věcí. „Do projektu mohou vstoupit všichni, kteří jsou ohroženi ztrátou zaměstnání,“ říká ministryně Jana Maláčová z ČSSD.

Zaměstnanci, kteří jsou ohrožení ztrátou zaměstnání, mohou přímo kontaktovat úřady práce ve svém bydlišti. Tam budou zapojeni do nového projektu, který se už testoval ve třech krajích.

Čtěte také

„Čím dříve člověka zapojíme do rekvalifikačních aktivit, pomůžeme mu psát životopisy a připravíme ho, tím větší má šanci dostat novou práci,“ vysvětluje Maláčová.

Projekt bude funkční ve všech krajích kromě Prahy. To souvisí s financováním projektu z evropských fondů – Praha je bohatší a je v jiném cíli fondů. „V tuto chvíli hledáme, jak také v Praze tento projekt financovat a rozvíjet,“ ubezpečuje ministryně.

Nové posily na úřadech

Projekt outplacement prozatím pomohl stovkám lidí na Vysočině, v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, a počítá se s tím, že zájem o něj bude mít tisíce lidí.

„Projekt bude stát necelých 500 milionů korun. Počítáme s tím, že na Úřadu práce najmeme 150 nových posil, aby zprostředkování práce bylo personálně posíleno, protože v příštích měsících očekáváme zvýšenou nezaměstnanost,“ dodává.

Až 15 tisíc na mzdy 

V rámci projektu by úřady práce mohly také přispívat na mzdy pracovníků přijatých firmami. Podle čeho bude úřad vybírat firmy, kterým peníze dá? „Základní podmínkou je vytvoření nového pracovního místa, na které je přijat propuštěný zaměstnanec,“ vysvětluje Maláčová. 

Příspěvek bude dosahovat až 15 tisíc měsíčně po dobu až devíti měsíců a bude poskytován na základě uzavřené dohody o vytvoření pracovního místa. „Budeme cílit na to, aby v podnikách vznikly nové pracovní příležitosti,“ přibližuje.

 

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související