Chystáte se na lyže do Itálie nebo Rakouska? Víme, jaká tam platí nejnovější protiepidemická opatření

Rakouské skiareály se znovu stávají centrem nákazy koronaviru. Nejvyšší čísla hlásí resorty na západě země. V Tyrolsku je tento týden přes 100 nakažených instruktorů lyžování a hoteliéři se obávají, že budou muset pro nedostatek personálu zavřít. Rekordní počty nakažených zaznamenala i Itálie. Tamní laboratoře potvrdily 189 tisíc nových případů covidu-19, což je vůbec nejvíc od začátku pandemie. Co musí splňovat ti, kdo si chtějí jet do alpských středisek v lednu zalyžovat?

Noční pohled na lyžařské středisko Kitzbühel

Před necelými dvěma roky bylo Tyrolsko označováno jako evropské epicentrum covidu-19. Letos je v této spolkové zemi situace opět nejhorší v celém Rakousku, vládě se ji ale daří držet pod kontrolou. Vysoké počty nakažených hlásí zejména Kitzbühel, Sankt Anton a Malberg.

Zástupce hoteliérů v Kitzbühlu už vyzval vládu, ať buď změní pravidla a sníží délku karantény u očkovaných, nebo ať vyhlásí lockdown. U většiny nakažených pracovníků byla potvrzena vysoce infekční varianta omikron. Jde přitom o zaměstnance, kteří jsou často během sezony ubytovaní hromadně a jedí ve společných prostorách.

Dvě dávky v Rakousku nestačí

Pravidla pro turisty mířící do rakouských lyžařských středisek se zpřísnila už před Vánoci. Ti, kteří jsou očkovaní pouze dvěma dávkami nebo mají potvrzení o prodělaném onemocnění covid-19 se od prosince musí prokázat také negativním PCR testem. Lidé očkovaní i třetí dávkou test předkládat nemusejí.

Od Nového roku nově Rakousko přestalo úplně uznávat očkování jednodávkovou vakcínou společnosti Johnson&Johnson. Ti, kterých se toto omezení týká, se tedy musí nechat přeočkovat nebo předložit negativní PCR test. Mění se i pravidla pro ochranu dýchacích cest. Nově budou lidé v Rakousku muset nosit roušky i venku, pokud nemohou od ostatních dodržet dvoumetrový rozestup. Zkracuje se také nařízená karanténa.

Kompletní přehled aktuálně platných pravidel pro cestu do Rakouska najdete na webu Ministerstva zahraničních věcí.

 Povinné očkování pro všechny 50+

Italové mohli od října do práce jen se základním dokladem, tedy s očkováním nebo potvrzením negativním testu. Od poloviny února se budou muset všichni zaměstnanci prokazovat zesíleným covid pasem, tedy dokladem o očkování nebo prodělané nemoci, jinak jim hrozí vysoká pokuta a taky nucené neplacené volno v práci.

Pro občany starší 50 let navíc italská vláda zavádí povinné očkování proti covidu-19. Nařízení platí do 15. června.

 Vyhnanci ve vlastní zemi

Lyžařský areál v Bormiu byl na otevření připraven

Bez dokladu o očkování nebo prodělané nemoci se v Itálii – stejně jako je to už dnes v Česku nebo Rakousku – nedostanete do restaurací, bister ani sportovních zařízení, jako jsou posilovny nebo bazény.

Zesílený covid pas se má ale od 10. ledna ukazovat třeba také na letištích, ve vlacích nebo na trajektech, což bude problém zejména pro obyvatele malých italských ostrovů. Na většině totiž není zdravotní středisko, a když se nebudou moci prokázat potřebným potvrzením, stanou se „vyhnanci“ na svých ostrovech.

Všechny podmínky pro cestu do Itálie shrnuje ministerstvo zahraničí na svém webu.

Spustit audio

Související