Chronické plicní onemocnění

31. červenec 2002
Zdraví

Během posledních pěti let stoupá v České republice počet lidí, kteří umírají na chronickou plicní obstrukční nemoc. Toto onemocnění zahrnuje chronickou bronchitidu a emfyzémy, neboli rozedmy plic. První onemocnění trvale zužuje průdušky, druhé zase mění plicní sklípky a ty pak mohou stěží absorbovat dostatek kyslíku. Chronická obstrukční plicní nemoc výrazně snižuje kvalitu života. Nemocný je často dušný, kašle, někdy i v případě, že bere léky.

Vondra: Bez ohledu na letní či zimní období se nemocným s chronickým zúžením dýchacích cest mohou potíže zhoršovat. Problémy mají stále, snaží-li se sportovat a více pohybovat jsou dušní, protože jsou limitováni trvalým zhoršením plicních funkcí.

Říká profesor Vladimír Vondra z II. lékařské fakulty Karlovy univerzity. V Evropě je úmrtnost na obstrukční chronickou plicní nemoc menší než v USA či Asii. Tam také stoupá počet úmrtí rychleji ve srovnání s námi, ale mírný nárůst naše lékaře znepokojuje.

Vondra: Není to vzestup veliký, ale měl-li by trvat, bude předmětem úvah, zda je větší výskyt chřipek, viróz, více se kouří, nedostatečného očkování a podobně.

Nemoc se v současné době léčí preparáty, které rozšiřují průdušky a užívají se dlouhodobě. Lékaři mívají často problémy s pacienty, kteří po odeznění prvních potíží léky přestanou brát.

Vondra: Po stanovení určité adekvátní terapie se mají léky podávat prakticky stále, při zhoršení se dávka ještě zvyšuje.

Hodně důležité je, aby pacient přestal kouřit.

Vondra: Naději na vyléčení má jenom nekuřák, musí mít zaměstnání v čistém prostředí, omezit kontakt s infekčním prostředím, preventivně užívat a nechat se očkovat proti virózám, včas léčit všechna onemocnění i jejich příznaky.

Z dlouhodobého hlediska je lepší nemoci předcházet, její léčba je také nákladná. Lékaři doporučují jíst a žít zdravě a především vynechat cigarety.

Spustit audio

Více z pořadu