Chorvatsko teď můžete procestovat za necelou hodinu

1. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

U Rovinje otevřeli park "Malé Chorvatsko". V Dubrovníku nouzově přistál britský airbus. Plitvická jezera už letos navštívilo bezmála půl miliónu lidí. Ve středu v Chorvatsku počítejte s dešťovými přeháňkami nebo bouřkami. Teploty na Istrii kolem 25 stupňů, ve střední a jižní Dalmácii ještě přes třicet.

Pokud se chcete podívat po celém Chorvatsku a máte málo času, pak pro vás máme řešení - přímo u vjezdu do města Rovinj byl otevřen park "Malé Chorvatsko". Tato atrakce je jedinou svého druhu a za méně než hodinu můžete procestovat celou zemi - uvidíte města, řeky, jezera, majáky, lodě, ale i dubrovnické hradby, vodopády Krka a další. Majitel parku "Mini Croatia" osobně návštěvníky uvítá a provede, a to v otevírací době denně od 9 do 20 hodin. Vstupné pro dospělého je přijatelných 25 kuna, děti zaplatí 5 kuna.

V Dubrovníku nouzově přistál airbus britské společnosti British Airways. Pilot letadla směřujícího do Londýna zpozoroval naprasknuté sklo a rozhodl se raději pro přistání stroje se 148 lidmi na palubě. Nikomu se nic nestalo a poté, co byla závada odstraněna, pokračoval airbus v letu do cílové stanice.

Plitvice stále lákají řadu návštěvníků. Plitvická jezera zná každý, kdo viděl filmovou podobu Pokladu na stříbrném jezeře. V prostorách tohoto národního parku se totiž populární "mayovka" natáčela. Plitvice jsou každoročně zastávkou mnoha turistů a ani letošní rok není v tomto ohledu výjimkou. Nejvíce se o minulém víkendu národní park těšil oblibě Němců, dost bylo i Španělů a Francouzů. Během prvních sedmi měsíců letošního roku vidělo Plitvická jezera na vlastní oči přibližně 440 tisíc lidí. Za poslední víkend navštívilo toto místo 19 tisíc lidí.

Ceny a kurzy:

Nejrozšířenější chorvatská síť čerpacích stanic INA stále drží sezónní ceny pohonných hmot na relativně solidní úrovni a je jedna z nejlevnějších v Chorvatsku. Za litr Eurosuperu 95 zaplatíte rovných 8 kuna, Eurodiesel vás vyjde na 7 kuna a 60 lipa. V žádném případě nedoporučujeme tankovat jiné palivo, i kdyby na stojanu svítil třeba nápis, že má 98 oktanů.

I dnes nabízíme tradiční pohled do kurzovního lístku Splitské banky - kurzy české a slovenské koruny se mění přeci jen víc než ceny pohonných hmot. Za sto českých korun vám nabídnou před odečtením poplatků 24 kuna a 76 lipa, za slovenskou stokorunu dostanete 18,55 kuna. Znovu připomínáme, že jednoznačně nejvýhodnější nákup pořídíte, když budete u obchodníka platit platební kartou.

Doprava:

Pokud se ve středu chystáte na zpáteční cestu, připravte se na mírné komplikace. Středa jako jeden ze dvou odjezdových a příjezdových dnů vždycky přinese vyšší provoz na hlavních tazích, ale přeci jen to pořád bude příjemnější, než to bývá v sobotu.

Počasí:

Na většině území Chorvatska včetně pobřeží Jadranu by ve středu 2. srpna mělo být skoro zataženo s dešťovými přeháňkami nebo bouřkami. Noční teploty ve vnitrozemí 16, na Istrii 21 a jinde kolem pětadvaceti stupňů. Denní na Istrii 25, ve střední a jižní Dalmácii ještě přes třicet stupňů. Výraznější ochlazení očekávejte až na konci týdne, v pátek by denní maxima neměla na většině území překročit 22 stupňů.

Předpověď pro jachtaře říká, že na severním Jadranu budou podmínky podstatně tvrdší - zatímco na většině území bude vát severní nebo severozápadní vítr o rychlosti mezi 4 - 14 uzlů, na severu až do dvaceti uzlů a v nárazech i víc. Viditelnost bude mezi 10 a 20 kilometry, moře očekávejte většinou na stupni 1-2, na severu na trojce.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu