Chorvatsko slavilo Den vítězství

5. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Možná jste si v místech, kde trávíte dovolenou, všimli, že se tam dnes u pomníků s chorvatskými vlajkami objevily věnce a květiny. Možná jste tam dokonce viděli shromážděné občany. Je to proto, že dnes Chorvatsko slaví Den vítězství a vlastenecké vděčnosti.

Připomínají si tím, že před 12 lety skončila operace Oluja - tedy Bouře. Byla namířená proti samozvané Republice Srbská Krajina, kterou zdejší etničtí Srbové vyhlásili ve Východní Slavonii - severní části Chorvatska přiléhající k hranicícm se Srbskem a v Krajině, tedy oblasti u západních hranic Bosny a Hercegoviny.

5. srpna 1995 chorvatská armáda po 3 a půl dnech dobyla hlavní město samozvaného státu Knin a vztyčila tam vlajku. Dnes večer tam proto bude slavnostní koncert. Je ovšem také pravda, že operace Bouře připravila o život 2 a půl tisíce srbských civilistů a asi čtvrt milionu srbských obyvatel bylo vyhnáno z domovů. Vrátil se z nich zatím jen zlomek.

Chorvatský prezident Stipe Mesič dnes na slavnostním shromáždění v Kninu uvedl, že princip kolektivní viny Srbů se v této zemi stále uznává. "Miloševič sám nemohl udělat nic. Naproti tomu ti, kteří ho volili a vybrali si jeho válečnou strategii, si musejí uvědomit, že jsou zodpovědní za následky své volby."

Chorvaté si dnes připomínají také odražení tureckého nájezdu na pevnost Sinj v Dalmácii. Dnes se v Sinji konal už 292.ročník rytířských soutěží. Kromě turnaje jsou na tamním náměstí k ochutnání tradiční chorvatská jídla a nápoje domácí výroby. Celá akce začala vpodvečer a pokud nebude pršet, setrvají na ní rytíři až do půlnoci.

Směnné kurzy:

Chybí vám chorvatské kuny? Dnešní směnné kurzy jsou pouze orientační. Zítra mohou být jiné, ale neměly by se příliš lišit. Za euro dostanete v bance 7 kun a 24 lip. Za 100 českých korun 25 kun a 38 lip a za stejný obnos slovenských korun 21 kunu a 30 lip. Banky si ovšem berou několik procent provize. Výhodnější je vybrat si hotovost z bankomatu. Ovšem nejlépe té banky, která vám kartu vydala. V případě České spořitelny to jsou bankomaty Erste banky.

Ceny benzínu:

Ceny pohonných hmot zůstanou i v dalším týdnu na čerpacích stanicích společnosti INA stejné: tedy 8 kun za benzín 95 a 7.56 za litr nafty.

Počasí:

Pondělí 6. srpna má být na Jadranu opět slunečné, ale větrné. Dejte pozor na vítr "bura", který vane od pevniny a může zahnat nezodpovědné plavce dál od břehu, než by si přáli. Aby pro vás nemusela jezdit pobřežní policie. Ranní teploty na pobřeží 17 až 22 . Přes den teploty vystoupí na 27 až 32 stupňů.

autor: pan
Spustit audio

Více z pořadu