Chorvatsko láká i bohatou kulturní nabídkou

8. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na Jadran se podle odhadů letos vypraví asi milion turistů z České republiky. V Chorvatsku Češi patří mezi ukázněné řidiče. Dubrovník se připravuje na tradiční letní hry, které jsou největší kulturní akcí v zemi.

Letos by podle předběžných odhadů měl dovolenou na Jadranu strávit asi milion Čechů. Problémy, do kterých se tu mohou dostat, řeší za pomoci českého konzulárního jednatelství. To má v Chorvatsku své sídlo ve Splitu, Rijece a Záhřebu. Ztráty osobních věcí, dokladů, žádosti o pomoc v případě hospitalizace či dopravní nehody - to jsou nejčastější případy, kdy se Češi na konzulát obracejí. Počet řešených případů je úměrný počtu turistů. Uvedla to naše konzulka ve Splitu Veronika Honcová. Dodala, že Češi patří na chorvatských silnicích mezi ukázněné řidiče. Zřídka překračují rychlost nebo jezdí s alkoholem v krvi.

Za prvních 6 měsíců letošního roku převezly Jadrolinije 2,9 milionu cestujících, což je o 8% více než ve stejném období roku loňského. Po červnovém dokončení dálnice Záhřeb - Split se očekává, že provoz výrazně vzroste. Hlavně na trasách, které spojují Split a Zadar s okolními ostrovy.

V neděli začínají Dubrovnické letní hry. Je to největší kulturní akce v Chorvatsku. V průběhu her se koná kolem 80 dramatických, baletních, operních a hudebních představení. Jejich součástí jsou i prezentace nových knih, výstavy a pěvecká vystoupení. Dubrovnické letní hry se poprvé konaly v roce 1950. O 6 let později byly začleněny do Evropského sdružení festivalů. Touto kulturní událostí bude žít město Dubrovník až do 25. srpna.

Dnes večer se na Hvaru volí Miss Jadran. Soutěžit budou nejkrásnější dívky z deseti evropských zemí. Své želízko v ohni zde má i naše země - je to Monika Voráčová. V porotě zasedne i kráska ze Slovenska Andrea Verešová.

Přehled kurzů:
Za 100 korun dostanete ve Splitské bance 22 kun a 66 lipa. Euro směníte za 7 kun a 22 lipa. Za jeden litr benzínu Euro 95 zaplatíte 7 kun 75 lipa, jeden litr nafty vás bude stát 6 kun a 96 lipa

Počasí v Dalmácii:
V sobotu čekáme na středním a jižním Jadranu polojasno až oblačno s přeháňkami, případně bouřkami. Teploty v noci kolem 20 stupňů, přes den 26 až 27 stupňů Celsia. Ve střední části Jadranu bude vát vítr od západu, na moři slabší bura. V jižním Jadranu čekejte jugo, vítr jihozápadní.

Teplota moře je na jižním a středním Jadranu 23 stupňů, u Šibeniku pouze 21 stupňů.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu