Chorvatské pláže ovládla plastová lehátka

28. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Majitelé apartmánů si stěžují na nelegální konkurenci. Jadrolinie provozuje trajekty se ztrátou. Chorvatské pláže okupují majitelé plastových lehátek. V pátek bude v Dalmácii slunečno a vedro - až 38 stupňů.

Soukromí majitelé apartmánů odmítají oficiální informace o obsazenosti turistických středisek. Tvrdí, že v těchto dnech, kdy vrcholí sezóna a kdy se nejvíc vydělává - mají ještě volná místa. Oproti tomu ale stojí zprávy turistických kanceláří, které hlásí plno na dva měsíce dopředu. Podle jedné z pronajímatelek apartmánů je letošní sezóna horší než ta minulá, protože se vyrojila nelegální konkurence, která načerno pronajímá lůžka. Majitelka doslova uvedla, že černí pronajímatelé spolupracují s policií a inspektory a nikdo proti nim nic nezmůže. Majitelé apartmánů, kteří disponují kapacitou 400.000 lůžek odhadují, že těch nelegálních je stejně tolik.

Starosta Krku Darijo Vasilič chce změnu zákona o fungování trajektů. Uvedl, že povolení na provozování trajektů je třeba prodloužit na deset let. Jadrolinie by měla přenechat jednotlivé linky jiným dopravcům a měla by být privatizována. Ze 46 linek, které Jadrolinie provozuje, je totiž jen 6 ziskových.

Pláže se letos zaplnily plastem. Podnikatelé, kteří si pronajali část pláže a půjčují na ní lehátka, je rozestavují široko daleko a zabírají tak místo. Na denním pořádku jsou proto hádky majitelů lehátek s turisty, kteří si nemají na pláži kam dát osušku - pokud si nechtějí lehátko pronajmout. Podle chorvatských úřadů podnikatelé nemají žádné právo prázdná lehátka na pláži rozestavovat. Koncese, kterou dostali od města, jim přikazuje, aby do doby než se najde zájemce o slunění na lehátku, byla tato lehátka složená na jednom místě.

Koupání psů na pobřeží Jadranu regulují vyhlášky. Například ve Splitu mohou zvířata do vody pouze na čtyřech plážích. Zvlášť v těchto horkých dnech, kdy teplota překračuje 30 stupňů Celsia, majitelé vodí k moři i své čtyřnohé miláčky. Ne všichni ale mají pochopení pro to, že se vedle nich koupe také pes. Někteří majitelé ale předpis ignorují a své psy pouštějí do moře kdekoli, na což si ostatní často stěžují.

Počasí

V Pátek bude v Dalmácii slunečno a opět velké vedro. Teploty mají vystoupit až k 38 stupňům.

Upozornění pro jachtaře je vydané kvůli ranní mlze, která sníží viditelnost až na 1 kilometr. Jinak máme hlášenou viditelnost 10-20 kilometrů. Moře na stupni 1-2, na středním a jižním Jadranu 2-3. Vítr bude vát západní nebo severozápadní rychlostí 5-13 uzlů, na jižním Jadranu do 15 uzlů.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu