Chorvatská záchranná služba stále pátrá po českém turistovi

5. srpen 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Pátrání po nezvěstném českém turistovi v okolí chorvatského Orebiče je stále neúspěšné. Záchranáři hledají nejen v okolí hory svatého Ilji, kam se muž vydal na výlet, ale rozšířili pátrací akci také na sousední ostrov Korčula

Pátrací akce na záchranu českého turisty v okolí chorvatského Orebiče pokračuje. Potvrdila to česká konzulka ve Splitu Veronika Honcová. Záchranáři podle ní rozšířili pátrací akci nejen na poloostrově Pelješac, kde byl muž ubytovaný, ale hledají také na sousedním ostrově Korčula. Muž se v sobotu dopoledne vydal na horskou túru na horu sv. Ilji a nevrátil se. Navíc jde o diabetika, který měl sebou jen malou dávku inzulínu a nedostatečnou zásobu vody.

Teploty v Dalmácii v těchto dnech dosahují 36 stupňů a vedro se mohlo nezvěstnému muži stát osudným. Pátrací akce je zatím neúspěšná i přes to, že se do ní zapojili vrtulníky a speciálně vycvičení psi.

Z Dalmácie ale přišla i jedna dobrá zpráva: na nejznámější chorvatské pláži Zlatni Rat začala fungovat pobřežní hlídka. Uniformy, bójky a i věž jako stanoviště - všechno je tam jako ve známém americkém seriálu. Hlídka dbá na bezpečí plavců, pořádek na pláži a hlavně pak na dodržování klidu. Zatím jediným nedostatkem Zlatého Mysu je nedostatek sprch se sladkou vodou. K nápravě by ale mělo dojít v nejbližších dnech.

Počasí v Dalmácii:
Ve středu 6. srpna bude v Dalmácii vedro k padnutí. Teploty mají vystoupit až na 38 stupňů Celsia. Na severním Jadranu se ale má odpoledne zatáhnout.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu