Chorvaté pravděpodobně od pondělka výrazně zdraží benzín

30. červen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Podražit by mělo i pivo. Švédové zranění při výbuchu plynu ve Splitu už jsou mimo nebezpečí. Na Jadranu bude 1. července proměnlivé počasí s teplotami do 31 stupňů.

Výrazně se bude v Chorvatsku zdražovat benzín. Pravděpodobně od pondělka za jeden litr benzinu EURO Super 95 zaplatíte 8 kun a 30 lipa. Důvodem je prudké zdražení světových cen ropy. Chorvatská vláda proti takovému zdražení už intervenovala, nicméně s největší naftařskou společností v Chorvatsku, INA, se dohodla, že ceny pohonných hmot se zvýší právě od pondělí, 4. července.

K dalšímu zdražení by v této sezóně už dojít nemělo. Pokud světové ceny ropy ještě porostou, měla by INA zvýšené náklady hradit ze svého zisku. Zdražení benzínu a nafty se promítne i do cen jízdného. Za přepravu autobusem zaplatíte od příštího týdne o 5-8 procent více než doposud.

Milovníci zlatého moku, tedy piva, si budou muset v Chorvatsku sáhnout hlouběji do kapsy. Podle informací splitského Jadranského pivovaru podraží pivo od 1. července. Důvodem jsou právě stále se zvyšující ceny pohonných hmot. A také to, že prodej piva v Chorvatsku klesl o 9-10 procent kvůli novému zákonu, který nedovoluje při řízení vozidla žádný alkohol v krvi. Větší spotřeba piva se očekává v letních měsících, kdy Chorvatům v konzumaci piva značně pomohou zahraniční turisté.

Dva Švédové, těžce zranění při úterním výbuchu plynu v pizzerii Spalatin ve Splitu, jsou už mimo nebezpečí a jejich zdravotní stav se zlepšil. Lékaři z oddělení plastické chirurgie potvrdili, že pokud nenastanou komplikace, budou otec a syn Johansonovi v sobotu letecky přepraveni do rodného Švédska. V souvislosti s tímto případem se zkoumá, zda zkrat na elektrickém vedení byl způsoben lidským faktorem, nebo technickou závadou ventilu. Policie se teprve na základě kriminální expertízy rozhodne, koho kvůli výbuchu plynu obviní.

Za prvních pět měsíců tohoto roku navštívilo Chorvatsko o 2,4 procenta turistů více než v roce loňském. Krásy této země obdivoval 1 milion a 200 tisíc rekreantů. Zvyšuje se nejen počet turistů, ale také počet dnů, které zde cizinci tráví.

Od čtvrtku 30. června až do soboty 2. července potrvá jubilejní 45. ročník Splitského festivalu zábavné hudby. O zahájení se postará ve 20 hodin a 30 minut Splitský retrovizor. Na festivalu vystoupí celkem 19 chorvatských zpěváků, zpěvaček a skupin. Hlavním hostem letošního ročníku bude italský zpěvák Toto Cotugno. Ten vystoupí ve Splitu zítra.

A přehled kursů: za 100 korun dostanete ve Splitské bance 22 kun a 89 lipa. Euro směníte za 7 kun a 23 lipa. Za jeden litr benzínu Euro 95 zaplatíte stále ještě 7 kun a 65 lipa.

Počasí v Dalmácii:
1.července počítejte v Dalmácii s proměnlivým počasím. Přes den bude oblačno, k večeru má pršet. Noční teploty klesnou na 17 až 22, denní by se měly pohybovat mezi 28 a 31 stupni. Pršet by mělo i v sobotu, od neděle má být opět jasno.

Upozornění pro jachtaře: na severním a středním Jadranu možnost neverinu, moře bude na stupni 2 až 3 a viditelnost 10 až 20 kilometrů.

autor: hah
Spustit audio

Více z pořadu