Četli jste příběhy Vlaštovek a Amazonek? V Lake District najdete místa, kde se odehrávají

Prázdninová dobrodružství dvou dětských sourozeneckých skupin, které se nazývají Vlaštovky a Amazonky, baví čtenáře už desítky let. Prvního překladu do češtiny se série knih spisovatele Arthura Ransoma dočkala v roce 1934 a od té doby vyšla v českém překladu mnohokrát. I když místa, kde se děj odehrává, nejsou v knížkách výslovně uvedena, je zřejmé, že se jedná o Lake District na severozápadě Anglie. Vydejte se s námi po stopách autora i jeho fiktivních hrdinů. 

Stojím na dřevěném molu na jezeře Conniston. Kousek za mnou je farma, dnes hotel, kde Arthur Ransome trávil mnoho času. A právě jezero samotné a jeho okolí se v knížkách objevuje.

Vtipný odkaz v Google mapách

Když si pozorně přečtete příběh Vlaštovek a Amazonek, najdete tam spoustu skutečných míst. Ransome jim sice dal fiktivní názvy, ale ty se docela ujaly. Ostrov Peel na jezeře Conniston byl nejspíš inspirací pro Ostrov divokých koček. A pod tím názvem je dnes uveden i na Google Maps,“ říká kurátor Stephen Beresford.

Čtěte také

Aby to nebylo tak jednoduché, byť ve spisovatelově díle splývají v jedno, velká jezera jsou v Lake District dvě. Jezero Conniston a jezero Windermere. Právě na něm získal Ransome inspiraci pro jedno významné plavidlo: loď kapitána Flinta. Ta skutečná loď se jmenuje Esperance a dnes ji najdeme v muzeu parních lodí na břehu jezera Windermere.

Loď si nechal postavit majitel oceláren Henry Schneider. Každý den na ní jezdil do kanceláře. U jezera měl svoji rezidenci, na jachtě se nasnídal a na jižním konci přesedl na svoji parní drezínu a cestoval do oceláren v Barrow,“ vysvětluje Stephen Beresford, který v muezeu parních lodí ve Windermere.

Inspirace viděným: loď Esperance

Když průmyslník zemřel, loď chvíli sloužila jako vodní taxi a když skončilo století páry, demontovali parní stroj a loď se změnila v hausbót. Ten znal spisovatel už od dětství, když jezdil na jezero s rodiči. A znal jej i poté, co tam sám jezdil se svými dětmi.

Loď kapitána Flinta, která se ve skutečnosti jmenuje Esperance a snad díky slavným knihám je dodnes k vidění v muzeu

Arthur Ransome miloval Lake District, tady často a dlouho pobýval a Esperance se mu stala inspirací pro loď kapitána Flinta. Nakonec v naší expozici máme rukopis tohoto románu, včetně autorových skic a na nich jednoznačně poznáváme Esperance,“ říká Stephen.

V maličkém muzeu ve vesnici Conniston na břehu stejnojmenného jezera je k vidění další loď, která se v románech přímo objevuje. Nevelká bílá plachetnice nese na zádi nápis: Amazon, tedy Amazonka. Ve skutečnosti se loď jmenovala Mavis, jméno Amazonka nese až roku 1990. Nicméně je to loď, kterou koupil spisovatelův přítel Ernest Altounyan, aby Ransom naučil jeho děti plachtit.

Přežije současnou generaci?

Toto je loď, na které se dobrodružství v knihách skutečně odehrála. Jezdí k nám stále hodně lidí, kteří ji chtějí vidět na vlastní oči. Nevím, nakolik ty příběhy znají dnešní děti, ale několik generací na nic vyrostlo,“ říká kurátorka muzea v Connistonu Tracy Hodgsonová.

autoři: Jaromír Marek , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související