Cestovní ruch je na nule. Bylo by fér, kdyby stát pomohl, konstatuje Václav Stárek

K dnešnímu dni se mohly otevřít předzahrádky hospod a restaurací, jejich návštěvníci mohou u stolů odložit roušky. Vnitřní prostory restaurací by se měly otevřít 25. května. „Vytvořili jsme plán pro vládu, jak otevírat restaurace. Uvidíme, co z toho bude využito,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

„Lidé by v nějaké společné skupině mohli sedět pohromadě, protože je to jejich zodpovědnost a asi se znají. Na druhé straně jsou tam odstupy od stolů, což je pro restauraci problematické, protože se tím snižuje kapacita,“ přibližuje Stárek komplikace s postupným otevíráním restaurací.

Součástí plánu, který chce asociace předložit vládě, jsou i běžná opatření jako dezinfekční prostředky, logistika cest personálu a hostů, nebo za jakých podmínek se starat o čistotu nádobí. „To všechno hraje velkou roli,“ dodává.

Úvěrové projekty nefungovaly

Restaurace a ubytovací zařízení Stárek rozděluje do dvou segmentů. Prvním z nich jsou restaurace, kam chodí štamgasti, a ubytovací zařízení, do kterých jezdí čeští turisté. „Pak jsou místa, která jsou závislá na zahraničních turistech, ti sem v dohledné době jezdit nebudou,“ doplňuje.

Čtěte také

Uvítal by proto, aby programy, které mají sloužit k podpoře podnikatelů, vůbec přišly. Zatím je tady jediný – Antivirus na podporu zaměstnanosti. Tam je zásadním problémem to, že ti, kteří drželi své zaměstnance, nevědí, jestli po konci května bude program fungovat,“ upozorňuje.

Do konce roku by totiž podle Stárka mohlo přijít o práci na 140 tisíc zaměstnanců restaurací a hotelů. Proto by program Antivirus měl fungovat minimálně tři měsíce.

Dodává také, že úvěrové projekty pro cestovní ruch nefungovaly. Jenom v tomto segmentu ale stát získává více než sto miliard ročně na odvodech. „Jako podnikatelé jsme si něco předplatili, a bylo by fér, aby v době, kdy je  cestovní ruch naprosto na nule, někdo přišel a řekl: Za tři měsíce pomůžeme, a pak už se starejte sami,“ konstatuje.  

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.