Malé množství žáků je radost učit, těší se ředitel základní školy na omezenou výuku

11. květen 2020

Do škol se mohou vrátit žáci posledních ročníků základních a středních škol. Většina škol zvolila dvoudenní docházku, žáci se připravují na přijímací zkoušky dálkově. Pokud někdo nedělal doteď nic, doučit se na přijímačky nestihne. Většina žáků se ale poctivě připravovala, říká ředitel základní školy v Klánovicích a šéf Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý.

Jaká pravidla zatím ministerstvo pro provoz základních škol stanovilo?

  • Školy se musí řídit závaznými pravidly, která se týkají počtu žáků, nošení roušek, vymezení bezpečné vzdálenosti, předkládání čestného prohlášení a dalších provozních detailů. Pravidla týkající se úklidu, chození ven atd. jsou pro školu doporučující. 
  • Školy včetně soukromých musejí žákům 1. stupně (předpoklad od 25. května) a žákům 9. tříd (od 11. května) umožnit osobní přítomnost ve škole, nelze postupovat tak, že by se škola z nejrůznějších důvodů neotevřela.
  • Přípravné třídy se otevírají ve stejném termínu jako 1. stupeň základní školy, tj. 25. 5. 2020, a protože jsou zřizovány v základních školách, řídí se manuálem pro ZŠ.
  • Pro 1. stupeň je nutný celotýdenní rozsah vzdělávacích aktivit ideálně do 16 hodin.
  • Možnost obnovení osobní přítomnosti žáků ve škole za účelem přípravy na přijímací zkoušky se vztahuje pouze na žáky 9. ročníků, ne na žáky 5. a 7. ročníků a ani na žáky odpovídajících ročníků víceletých gymnázií.
  • Pro 9. třídu ZŠ (příprava na přijímací zkoušky) platí, že o rozsahu přípravy rozhoduje ředitel školy. Prezenční příprava tedy nemusí probíhat každý den.

Zdroj: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Spustit audio

Související