Čeští experti vyvíjejí chytrá prostěradla. Mohou pomoci v nemocnicích i za polárním kruhem

7. říjen 2018

Změří, jak se převalujete při spaní. Zjistí, jak se potíte. A hybridní nitě ho umí vyhřát klidně až na 50 °C. Takzvané chytré prostěradlo vyvíjejí na Fakultě elektrotechniky Západočeské univerzity v Plzni.

Uprostřed místnosti stojí stůl a na něm leží na první pohled běžná matrace s proužkovaným prostěradlem. Zdání ale klame. Matrace umí detekovat přítomnost člověka na lůžku a ve dvou zónách dokáže také zjistit vlhkost.

Chytrý glukometr umí poslat data na internet. Čeští studenti uspěli za oceánem

Bezbateriový glukometr, vynález studenta FEL ČVUT Marka Nováka

Moderní technologie stále častěji promlouvají i do medicíny. Lékaři umí například na dálku sledovat hladinu krevního cukru u těhotných žen nebo hlídat, jak pracuje srdce pacientů. Nově by zase mohly chytré telefony pomoci dětem s cukrovkou. Právě s tímto projektem uspělo minulý měsíc trio českých studentů na prestižní mezinárodní soutěži Microsoft Imagine Cup.

Radek Soukup, projektový manažer při Regionálním inovačním centru elektrotechniky ZČU v Plzni, si svléká sako a uléhá na matraci. Prostěradlo je kabelem připojené k počítači, na kterém hned vidíme, jak se na grafech mění výchylky zatížení.

„Kolega se otáčí na levý bok a my vidíme na tenzometrech jednoznačné změny odporu,“ komentuje vývoj na obrazovce počítače další projektový manažer centra Jan Řeboun a vysvětluje, že tímto způsobem se dá monitorovat kvalita spánku.

Informuje nebo hřeje

Chceme vyzkoušet i schopnost prostěradla detekovat vlhkost, a tak Radek Soukup bere sklenici s vodou a polévá citlivou zónu. Na monitoru okamžitě dramaticky klesá křivka příslušného grafu a informuje tak například personál nemocničního zařízení, že s pacientem něco není v pořádku. Další způsob využití je třeba při následné nebo domácí péči.

Změna odporu způsobená změnou polohy těla na matraci se na grafu projeví okmžitě, stejně jako prudký nárůst vlhkosti v citlivé zóně.

Hybridní nitě, kterými je prostěradlo protkáno, mohou navíc sloužit i k vyhřívání lůžka. „Skládají se z kovových mikrodrátků, které jsou natolik jemné, že nejsou vůbec cítit. Jejich pevnost zaručuje kombinace s polyesterovými vlákny,“ vysvětluje Jan Řeboun.

Test za polárním kruhem

Chytré prostěradlo je protkané kovovými mikrodrátky a zpevněno polyesterovými vlákny.

Po zapojení do elektrické sítě dochází k nárůstu teploty prakticky okamžitě, protože není potřeba vyhřívat žádné objemné těleso. Termokamera ukazuje, že vodivé nitě mají brzy teplotu 40 °C. „Maximální teplota, kterou je prostěradlo schopné vyvinout, je asi 55 °C, ale to už je nad komfort uživatele,“ dodává Radek Soukup.

Prostěradla, která experti ze Západočeské univerzity vyvinuli společně s firmou VÚB a. s., si v praxi poprvé na přelomu roku vyzkouší výzkumníci na mezinárodní stanici Masarykovy univerzity na ostrově Jamese Rosse u Antarktidy.

autoři: Matěj Skalický , and
Spustit audio