Chytrý glukometr umí poslat data na internet. Čeští studenti uspěli za oceánem

Moderní technologie stále častěji promlouvají i do medicíny. Lékaři umí například na dálku sledovat hladinu krevního cukru u těhotných žen nebo hlídat, jak pracuje srdce pacientů. Nově by zase mohly chytré telefony pomoci dětem s cukrovkou. Právě s tímto projektem uspělo minulý měsíc trio českých studentů na prestižní mezinárodní soutěži Microsoft Imagine Cup.

Barbora Suchanová, Marek Novák a Tomáš Pikous se ve finálové soutěží Microsoft Imagine Cup v americkém Seattlu radovali z poháru a celkové odměny v přepočtu za více než pět milionů korun.

Češi bodovali svým návrhem inovativního glukometru. Ten je unikátní svou velikostí, která se blíží kreditní kartě, výhodou zařízení je také to, že spolupracuje s chytrými telefony a výsledky může odesílat i na internet.

Například rodiče tak mají k naměřeným hodnotám svého dítěte přístup i na dálku. Právě s tím by týmu mohla pomoci další část odměny. „Jednou z nich je kredit na cloudové služby od Microsoftu. Tato část by se dala určitě využít,“ říká Tomáš Pikous.

Projekt se pravděpodobně dočká realizace, podle tvůrců se o něj už zajímá investor.

Pojišťovny mají podmínky

Projekt neunikl pozornosti ani Ladislavu Fridrichovi, prezidentu Svazu zdravotních pojišťoven. „Tyto projekty sledujeme, myslíme si, že zatím ve formě pilotních programů je potřeba je dále prověřovat,“ říká.

Ohledně hrazení pojišťovnami je pak podmínkou poměrně aktivní a vědomá spolupráce pacienta, který musí na své straně udržovat komunikační prostředky, což podle Fridricha vyžaduje určitou zodpovědnost a finanční náklady.

„Do budoucna předpokládáme, že budeme muset otevřít otázku, pro kterou skupinu pacientů by péče mohla být úplně bezplatná a u kterých pacientů by bylo na místě vyžadovat určitou finanční spoluúčast,“ uzavírá.

autoři: jch ,
Spustit audio