Český vynálezce samonafukovací pneumatiky vysoudil 1,6 miliardy. Společnost Goodyear si přivlastnila jeho nápad

Peníze musí Františku Hrabalovi zaplatit společnost Goodyear Tire & Rubber. Podle amerického soudu si světoznámý výrobce pneumatik Hrabalův nápad přivlastnil se zlým úmyslem. Částku dostane český vynálezce jako odškodnění, nikoli za samotný nápad.

František Hrabal jednoho z největších výrobců pneumatik na světě v roce 2009 navštívil, aby zjistil, jestli by s ním jeho firma mohla spolupracovat a nápady zavést do výroby. Při té příležitosti podepsali smlouvu o mlčenlivosti. Právě ta může sloužit jako důkaz, že myšlenky původně patřily Hrabalovi.

Čtěte také

„Pokud má pan Hrabal v ruce takovouhle smlouvu a je schopen doložit, že jim toto řešení prozradil, ukázal a řekl, ale pod smlouvou o utajení, tak to samozřejmě hovoří v neprospěch té společnosti,“ vysvětluje Jana Engelová Pavková z Úřadu průmyslového vlastnictví.

Zlý úmysl

Podle smlouvy o mlčenlivosti mohl americký výrobce využít získané poznatky jen v případě, že by uzavřel s českou společností partnerství. To se ale nikdy nestalo. 

A čím svůj verdikt odůvodnil americký soud? Devítičlenná porota konstatovala, že podnik jednal se zlým úmyslem. Goodyear argumentoval tím, že Hrabalovy nápady a konkrétní postupy už byly zveřejněné třeba v přihláškách patentů, veřejných prohlášeních nebo prezentacích.

Vzhledem k výši částky, kterou musí americký výrobce zaplatit, musel být ale podle Michala Havlíka z advokátní a patentové kanceláře nárok českého vynálezce zjevný.

„Náhrada škody přesahuje výši prokázané škody z důvodu, že soud dojde k názoru, že došlo k flagrantnímu porušení práva, k nepoctivému jednání. A je typická pro soudní spory, kde je malý subjekt vůči velké korporaci,“ objasňuje Havlík.

Na základě Hrabalových nápadů získal americký výrobce i dva patenty. Hrabalova společnost Coda Developments ještě proto soud žádá, aby k nim bylo přiřazeno právě jméno Františka Hrabala. A chce taky vydání příkazu, který by společnosti Goodyear zakázal přisvojené informace používat.

Spustit audio

Související