Česko má první solární elektrárnu na vodě, testují ji ve Štěchovicích

10. únor 2022

Energetici testují na horní nádrži přečerpávací vodní elektrárny ve Štěchovicích nedaleko Prahy první plovoucí fotovoltaickou elektrárnu v Česku. Její výkon se dá přirovnat k výkonu solárních panelů na třech rodinných domech. Je potřeba vyzkoušet, jak na ni působí vítr, déšť, výkyvy hladiny až o několik metrů a teď v zimě i sníh a mráz. Až budou mít technici z energetické firmy ČEZ všechna data pohromadě, vyhodnotí je a elektrárnu připojí k síti.

ČEZ na hladinu horní nádrže s názvem Homole instaloval solární panely o celkovém výkonu 22 kW. Dá se to přirovnat k solárním instalacím na třech rodinných domech. „Tady je umístěna horní nádrž přečerpávací elektrárny Štěchovice,“ ukazuje vedoucí provozu elektrárny Štěchovice Roman Pospíšil, když vstupujeme na plošinu.

Nynější instalace slouží k ověření vlastností, elektřinu elektrárna zatím nevyrábí. Je nutné vyzkoušet například zatížení sněhem, ale i vliv změny výšky hladiny, která se může činností vodní elektrárny změnit až o téměř devět metrů. Celá konstrukce je fixována pojezdovými lyžinami připevněnými na stěny nádrže.

„V letních měsících máme v plánu fotovoltaiku rozšířit. Celkový výkon by se z 22 kW-peak mohl zvýšit na 88 nebo i více kW-peak,“ dodává.

Vyšší náklady se víc než vrátí

Plovoucí solární zdroje mají podle mluvčího ČEZu Martina Schreiera asi o 20 až 25 % vyšší celkové náklady na instalaci ve srovnání s pozemními elektrárnami. Jsou ale více než zaplaceny vyšší výrobou. Díky tomu, že tam dochází k přirozenému chlazení panelu vodní hladinou,“ vysvětluje.

Plovoucí elektrárna také podle něj dokáže udržet kvalitu vody, snížit rychlost jejího odpařování a částečně eliminovat tvorbu sinic.

autoři: Radek Duchoň , als
Spustit audio

Související