České zemědělství není Agrofert, zdůrazňuje předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha

Celá situace okolo firmy Agrofert je extrémně zpolitizovaný boj, který se přenesl na evropskou úroveň. Takový je názor předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy, podle kterého Evropská komise nenavrhuje zastropování kvůli tomu, že někde v Česku existuje Agrofert.

 „Společnost Agrofert hospodaří v zemědělství zhruba na 145 tisících hektarech zemědělské půdy zhruba ze čtyř milionů hektarů... To znamená, že to je v řádech několika procent, rozhodně to není české zemědělství,“ vysvětluje Martin Pýcha v rozhovoru s Marií Bastlovou.

Čtěte takéBabiš by střet zájmů vyřešil, kdyby Agrofert přestal čerpat dotace, míní Transparency International

Na druhé straně má podle něj Agrofert významnou pozici na straně vstupu do zemědělství jako prodejce hnojiv, zároveň i na straně výstupů – od zemědělců často nakupuje jejich úrodu a dál ji zpracovává.

A jak se dívá na současný spor o nároku Agrofertu na dotace? „Vnímám celou situaci jako extrémně zpolitizovanou. Zemědělství, a bohužel k tomu Agrofert i pozice pana premiéra přispěla, se stalo součástí politického boje v České republice. A ten boj se přenesl na evropskou úroveň,“ vysvětluje.

To ale pro české zemědělce není příliš pozitivní – všichni za nimi vidí Agrofert. „Velmi často se s tím setkáváme i na evropské úrovni,“ zdůrazňuje.

Co by pro české zemědělce znamenalo, pokud by byly dotace pro české farmáře zastropovány?

autoři: Marie Bastlová , prh