Česká Wikipedie slaví 20. narozeniny. V češtině má víc než půl milionu hesel, aktivních autorů je jen tisícovka

10. květen 2022

Před 20 lety se v Česku začalo měnit surfování na internetu. Na začátku května 2002 totiž začala fungovat česká verze internetové encyklopedie s názvem Wikipedie. Od té doby se počet článků v češtině mnohonásobně rozrostl a dnes jich je víc než půl milionu. Často obsahují fotografie, obrázky a někdy také videa a zvukové ukázky.

Zvukovou ukázku si můžete na Wikipedii přehrát třeba při čtení článku o modemu – konkrétně jde o záznam vytáčeného připojení k internetu přes telefon. Mnozí se právě tímhle způsobem na síť dostávali ještě v květnu 2002, kdy česká verze dnes už populární encyklopedie vznikla.

Wikipedie se zásadně proměnila v tom, že v roce 2002 o ní nikdo neslyšel, zatímco dnes ji používá velká část obvyatel. V roce 2002 se všichni zabývali psaním článků o základních tématech, jako je třeba voda nebo Praha,“ říká k začátkům jeden ze správců české Wikipedie Martin Urbanec.

Čtěte také

Otevřená encyklopedie

Unikátem internetové encyklopedie je to, že do ní články píší sami uživatelé. „Aktivních autorů, za které považujeme lidi s alespoň jednou editací do měsíce, je zhruba tisícovka.“

Právě otevřenost Wikipedie může být někdy nevýhodou, pokud jsou ale o nějakém článku pochybnosti, vše řeší správci. „Stane se, že například někdo založí článek s textem ‚asdf‘, ten se může smazat okamžitě. Pokud bychom se bavili o článku, který podle názoru některých wikipedistů nesplňuje pravidla encyklopedické významnosti, pak musím zahájit takzvanou diskusi o smazání a vysvětlit, proč si myslím, že článek nesplňuje pravidla,“ popisuje Martin Urbanec.

Nejvyhledávanější témata většinou kopírují aktuální dění, ale patří mezi ně třeba i heslo Česko. To je velmi obsáhlé a na stránce nechybí ani hudební ukázka Vltavy od Bedřicha Smetany.

Články píšou studenti i pracující

Mezi aktivními wikipedisty jsou studenti i pracující v různých oborech včetně vyučujících na vysokých školách. Například Jitka Erbenová působí na Jihočeské univerzitě a na Wikipedii tvoří články 14 roků. „Je to koníček. Všichni autoři jsou dobrovolníci, nikdo nedostává zaplaceno, všichni to děláme po pracovní době ve svíém volném čase,“ dodává.

Hesel v češtině je na Wikipedii zhruba 503 tisíc. Neustále jsou doplňována a přibývají další.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související