Wikipedie má pětkrát více článků o mužích než o ženách. Jak zmenšit genderový propad na české Wikipedii?

9. březen 2022

„Lidé mnohdy věří Wikipedii víc než některým jiným zdrojům. A i proto je důležité, aby veřejnost věděla, že naši dobrovolníci odvádějí velmi precizní práci.“ Proč je ale na české Wikipedii výrazně víc článků o mužích než o ženách? Ve studiu Radia Wave byla v Mezinárodní den žen hostkou výkonná ředitelka Wikimedia Česká republika Klára Joklová. Proč je pro ni důležité bavit se o ženských tématech, silných ženách a jejich příbězích?

Wikimedia Česká republika je neziskovou organizací, jejímž posláním je zpřístupňování informací, rozvíjení vzdělanosti a podpora šíření svobodné tvorby. Březen je již po páté měsícem, kdy se koná Wikigap. Akce, která si klade za cíl získat více editorek na Wikipedii a zvýšit počet článků týkajících se významných žen a ženských témat.

Editační maratony pro zkušené wikipedisty i pro nováčky, kteří si mohou vyzkoušet, jakým způsobem přispívat a editovat Wikipedii, se konají v Praze a v Brně. Do dalšího ročníku mezinárodní kampaně Wikigap se mohou zapojit lidé na několika akcích po vlastní ose nebo online. 

Věděli jste, že na české Wikipedii je pětkrát více článků o mužích než o ženách? Podle výsledků nástroje Denelezh současně máme přes 121 tisíc článků o mužích a jen 20,8 tisíc o ženách. Velký nepoměr je i mezi samotnými přispěvateli, wikipedisty a wikipedistkami, a dokonce i mezi čtenáři a čtenářkami (byť ne už tak velký).

Tento jev se týká všech jazykových verzí Wikipedie a vlastně celého internetu i literatury a je označován jako „gender gap“ (genderová propast, nerovnost). Mnoho důležitých, zajímavých a významných žen tak zůstává nedoceněných a skrytých.

V rámci editatonů (editačních workshopů) se bude klást důraz na práci se zdroji a ověřování informací, ale na své si přijdou i překladatelé z cizích jazyků.

„Lidé mnohdy věří Wikipedii víc než některým jiným zdrojům. Třeba článek o Putinově invazi na Ukrajinu na ruské Wikipedii vzbuzuje velmi kontroverzní reakce. Ta teď čelí výhrůžkám o zablokování Wikipedie na území Ruska,“ říká Klára Joklová v rozhovoru k tématu aktuálnosti akce Wikigap v současné situaci. 

Chcete přispět k rozšíření článků o významných a důležitých ženách na české Wikipedii? Poslechněte si rozhovor s Klárou Joklovou, výkonnou ředitelkou Wikimedia Česká republika, a připojte se k letošnímu WikiGap 2022!

Kdo je typický wikipedista? Teenager nebo senior? Co znamená prostor Wikipedie pro ženy? A jaká témata a osobnosti se budou na letošním Wikigap zpracovávat?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.