Češi vyvíjejí mobilní vodíkový generátor. „Chceme podpořit elektromobilitu, je to příležitost,“ tvrdí inovátoři

18. březen 2021
Podcast Budoucnost R

DEVINN je vývojářská společnost zaměřená především na automobilový průmysl, spolupracuje hlavně se Škodou Auto. Luboš Hajský se svým týmem se ale rozhodli, že zkusí pomoct rozvoji elektromobility a vodíkových technologií, a vyvíjejí mobilní vodíkový generátor. 

Za Lubošem Hajským jsem vyrazil do sídla DEVINNu v Mladé Boleslavi. Před sebou teď máme model, který ukazuje možnosti integrace palivových článků do vozu. „Je to vodíková nabíječka na kolečkách,“ ukazuje Luboš Hajský. „Naše ambice není vyvinout vodíkový automobil, ale podpořit elektromobilitu.“

Luboš Hajský

Jak vysvětluje, elektromobilů přibývá, infrastruktura pro jejich nabíjení zatím ale ani zdaleka nestačí. „Chtěli jsme proto udělat službu, která bude mít dostatečné množství elektřiny a bude mobilní. Objevili jsme skvělou vlastnost vodíku, jíž je koncentrace energie v malém množství váhy. Z toho vznikl první prototyp. Vodík je navíc obnovitelný, dá se vyrobit všude, vidím to jako obrovskou příležitost.“

Vodík v tomto případě slouží v podstatě jako záložní zdroj energie. Taková řešení už existují, většinou jde o přepravní kontejnery, které musí třeba na stavbu převážet těžká technika. Naproti tomu zařízení od DEVINNu jsou malé jednotky, které i co do velikosti nahrazují klasické malé dieselové centrály.

„Je to jedna ku jedné náhrada za diesel agregát. Ten dělá stejnou službu, ale má dopad na životní prostředí. To se snažíme vyřešit. Vodíková technologie má výhodu, že v z vodíku vytvoříme ovzduší a vodu a to stále dokola. Na rozdíl od ropy je to obnovitelný zdroj.“

Jednoduché škálování

Čtěte také

Vodíkové generátory je navíc možné snadno škálovat. „Všechny tři moduly – tedy palivové nádrže, palivový článek a výstupní modul – můžete skládat a propojovat a tím zvyšovat energetickou kapacitu a výkon,“ dodává. 

Zjednodušeně tak platí, že potřebujete-li delší výdrž, přidáte víc palivových nádrží, potřebujete-li víc energie, použijete víc palivových článků, a ve chvíli, kdy potřebujete napájet víc zařízení, použijete víc výstupních modulů. „Ideální využití je elektrická energie a teplo,“ shrnuje Luboš Hajský.

Kdy se v Česku objeví první veřejné čerpací stanice na vodík? A jak do toho zasáhne vodíkový generátor od DEVINNu? Poslechněte si celý díl série Inovátoři s Lubošem Hajským.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.