Češi ovládli Slunečné údolí

Před týdnem se oficiálně ohlásilo jaro, teď vítáme letní čas, jen počasí jakoby nechtělo tento fakt uznat a paní Zima se vlády nevzdává. Radost z toho mají hlavně neúnavní lyžaři. V Trentinu a sousedním regionu, Lombardii, to ovšem není žádná novinka. Koneckonců lyžařská sezóna, konkrétně třeba v Passo del Tonale, začíná už s příchodem prosince a končí začátkem května. A zdá se, že Češi letos Slunečné údolí, tedy Val di Sole, zcela ovládli.

"Je vidět, že Passo del Tonale je velmi oblíbené mezi českou populací. V posledních letech počet klientů z České republiky značně vzrostl," potvrzuje Andrea Kosohorská z České Lípy, která v oblasti druhým rokem pracuje pro jednu z cestovních kanceláří.

Ředitel konsorcia Adamelo Ski Mauricio Andreotti si příval návštěvníků z Česka pochvaluje: "Po italském, tedy domácím trhu, jsou Češi na prvním místě spolu s Brity, ale vše nasvědčuje tomu, že po letošní sezoně se stanou absolutní jedničkou."

Číšník Mário pochází z Chorvatska a v Itálii žije už deset let. Našinci patří prý mezi jeho nejoblíbenější hosty. "Jsou velmi dobrými klienty, nejlepšími spolu s Brity. Máme tu také Belgičany, Švédy a Dány," pochvaluje si.

Passo Tonale leží ve výšce 1883 metry. Areál nabízí na třicet vleků a lanovek, které přepraví až 44 tisíc lyžařů za hodinu, sto kilometrů sjezdových tratí všech obtížností. "Název pochází ze zóny, kde se nachází Val di Sole, neboli Slunečné údolí. Říká se, že tady je sluce 360 dní v roce," připomíná Andrea Kosohorská.

S trochou nadsázky se dá říci, že na ledovci Presena ve výšce kolem tří tisíc metrů se dá lyžovat celoročně, přinejmenším do konce května s jistotou kvalitního sněhu. Mauricio Andreotti k tomu říká: "Náš resort se nachází poměrně vysoko a můžeme garantovat sníh po celou sezonu. Tentokrát jsme začali už 20. listopadu a chystáme závěr sezony na posledního dubna. Je to šest zimních měsíců se sněhem."

Pod modrou oblohou za poněkud větrného počasí si Passo Tonale pochvaluje i lyžař z Karlovarska, který se do Itálie vrátil po šesti letech. "Za tu dobu přibylo mnoho nových věcí. Perfektně připravené, příjemní lidé, nádhera," nešetřil chválou.

Povzbudivé je, že podle slov šéfa Adamelo Ski jsou Italové připraveni svoje Čechy hýčkat i v příští sezoně: "Přibude skipasů zdarma pro návštěvníky, kteří bydlí ve zdejších hotelech. Na start sezony chystáme zábavu a koncerty přímo na sjezdovkách, ale především se chceme zaměřit na rodiny s dětmi. Právě v dětech si vychováme naše budoucí klienty, takže se budeme věnovat ještě víc lyžařským školkám pro nejmenší. To je pro nás strategická věc."

autor: vlk
Spustit audio