Cena Českého rozhlasu nejlepšímu zpěvákovi lidových písní předána

18. říjen 2012

Diplom s textem „Cena za nejmilejší hlas na rozhlasové nahrávce“ a sada CD s Toulkami českou minulostí jsou již tradičním dárkem pro jednoho vybraného zpěváka či zpěvačku. V letošním roce volba padla na třináctiletého Patrika Havlíka. Patrik se narodil v roce 1999 ve Starém Poddvorově a základní školu navštěvuje v Dolních Bojanovicích. Od malička moc rád zpívá, teď nejraději s cimbálovou muzikou. Umí však i velmi dobře verbovat, v roce 2011 se umístil na prvním místě v regionální soutěži v tanci verbuňk. Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan popřál Patrikovi vše nejlepší v jeho kariéře. Rovněž poděkoval členům souborů Ondráš a BROLN za skvělý doprovod dětských zpěváků a zejména za směs slovenských lidových melodií, která zazněla těsně před předáváním ceny.

Vyzrálým projevem, citem pro regionální charakter písničky a především obdivuhodnými pěveckými výkony dokázali malí interpreti lidových písniček ve věku 8 – 15 let „utáhnout“ dvouapůlhodinový koncert. Jedinými hosty programu byl primáš Orchestru lidových nástrojů Slovenského rozhlasu Mirko Dudík, který se spolu s Ondrášem také ujal doprovodu slovenských Sláviků a houslistka Markéta Janoušková, která si zahrála s letos jubilujícím BROLNem. Orchestrální skladby, které zazněly v podání obou těles a sólistů, byly věnovány vzpomínce na dva velikány folkloru: Jaroslava Juráška, před šedesáti lety zakladatele a prvního dramaturga BROLNu a Jana Rokytu, hudebního redaktora a dlouholetého předsedu poroty finále soutěže Zpěváček, kterého ztratil folklorní svět docela nedávno.

Pravidelní účastníci společných koncertů Zpěváčků a Sláviků se včera jednoznačně shodli v tom, že ten letošní byl jeden z nejlepších v historii.

autor: zuf
Spustit audio