Čekání na Godota – v Bruselu

Výborná čokoláda, pivo, které osloví i pyšné české znalce, nepřeberné množství kulinářských specialit – to vše patří k Belgii. V Bruselu můžete zajít do jakékoliv restaurace a nespletete se; všude se najíte skutečně na úrovni. Belgický životní styl je v tomhle ohledu prostě bez nadsázky úžasný. Kdyby šlo jen o jídlo a pití, byla by Belgie opravdu skvělou zemí pro žití.

Jenže tento stát má jednu velkou vadu na kráse: neuvěřitelně nepružnou a nepříjemnou byrokracii. Po pár návštěvách některého z nepřeberného množství belgických úřadů získáte pocit, že čeští úředníci jsou pružní a ochotní. Jenže to není všechno: v Belgii vás otráví i jednání soukromých společností.

Už během svých předchozích sporadických návštěv Bruselu jsem si chtěl zřídit bankovní konto. Netušil jsem, že půjde bez nadsázky o několikaměsíční martyrium. Jedna nejmenovaná velká banka, působící také v Česku, mě podrobila takové proceduře, že jsem si připadal jako terorista na základně Guantánamo. Možná se do Bruselu ještě nedoneslo, že i Češi už jsou občany Evropské unie. V pomyslném hlavním městě společenství to zní dost zvláštně.

Těšil jsem se, jak svou historkou s kontem pobavím při posezení v hospůdce společnost. Jenže trumfnul mě kolega-novinář Tomáš. Výrobce jeho služebního notebooku je podle kupní smlouvy zavázán přístroj v případě poruchy do 24 hodin opravit. Tomášovi cosi přestalo fungovat, a tak neváhal a zvedl telefon.

„Zítra k vám přijde technik Azíz,“ sdělila mu ochotně operátorka.

Když se následující den překlopil do pozdního odpoledne a Azíz nikde, Tomáš jeho návštěvu samozřejmě urgoval. Ke svému nevýslovnému údivu dostal následující odpověď: „Ale milý pane, já tady mám záznam, že Azíz už u vás byl a přístroj opravil. Takže pro nás je to vyřízené a nechápu, co vlastně chcete.“

Tomášovi se po několika dnech podařilo firmu přesvědčit, že lhářem není on a žádný opravář u něj nebyl. Ale co na tom, když se Azíz ani přes x dalších slibů stále nedostavil a notebook nefunguje…

Takže Tomáš čeká. Hádejte, jak dopadne! Napovím vám: Godot ve slavné Beckettově divadelní hře nepřišel.

Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel

autor: oho
Spustit audio