Čech jako brankářská dvojka? Mourinho prý dá přednost Courtoisovi

Petr Čech začne s největší pravděpodobností novou sezonu na lavičce. Podle ostrovního tisku česká reprezentační jednička souboj s belgickým rivalem Courtoisem o post brankářské jedničky Chelsea prohrála.

Chelsea vstoupí do nové sezony v pondělí večer na hřišti nováčka z Burnley. A až po zápase se podle tiskového mluvčího londýnského klubu Stevea Atkinse k celé situaci kolem gólmanů vyjádří trenér Chelsea José Mourinho.

Nic dlouho nevěděla ani dvojice Čech - Courtois, ani zbytek týmu. Teď už je pár hodin mužstvo v obraze, ale pro veřejnost bude první oficiální informací předzápasová soupiska Chelsea.

O Josém Mourinhovi se ví, že má pro Čecha slabost, z jeho dosavadních prohlášení se však jen těžko dá něco vyčíst. Portugalský stratég si dával pozor na každé slovo, navíc je známý mystifikátor, takže číst mezi řádky by se nemuselo vyplatit. V pátek na tiskové konferenci si každopádně pochvaloval, že je ve velmi záviděníhodné pozici.

„Při vší úctě k ostatním klubům, Chelsea má teď dva ze tří nejlepších gólmanů na světě. To je něco unikátního. Pokud bude chytat Petr, Courtois může přemýšlet o odchodu. Oba pracují dobře a tvrdě v tréninku. Jeden bude během sezony jasnou jedničkou a já musím toho druhého podporovat a povzbuzovat,“ okomentoval situaci Mourinho.

Čtěte také

Chelsea čeká obrovská porce zápasů, kromě Premier League je to Liga mistrů, FA Cup a Ligový pohár, takže k prostřídání gólmanů určitě dojde, nicméně jak pro Čecha, tak hlavně pro Belgičana Courtoise platí, že nejsou zvědaví na to zahřívat lavičku. V záloze je navíc ještě zkušený Mark Schwarzer.

Čechovi hraje do karet, že se osvědčil

Liší se i úvahy, jestli by Chelsea českého gólmana prodala, nebo si ho nechala. Podle Daily Telegraphu se dají očekávat lukrativní nabídky od PSG, Monaka a možná i Realu Madrid. Přestupní částka prý nebude nižší než 10 milionů liber.

Jeden z mála expertů, který dává Petru Čechovi šanci, je někdejší slavný fotbalista Graeme Souness, který pro Sky Sports řekl, že upozadění Čecha je riskantní, protože se v Premier League, velmi specifické soutěži, dlouhodobě osvědčil, zatímco mladík Courtois, nepochybně obrovský talent, by třeba adaptaci na ostrovní ligu nemusel tak rychle a hladce zvládnout.

Petr Čech
autoři: Jiří Hošek , pkr , mau
Spustit audio