Bylinky na jarní únavu

16. únor 2002
Dobrá rada

Zima se sice ještě neloučí, ale už za šest týdnů ji vystřídá jaro. Pokud i vám nejchladnější roční období sebralo trochu síly, poslechněte Dobrou radu. Dnes je o bylinkách, které pomáhají právě proti únavě. Jestli i vás zima vyčerpala, je dobré se už teď přichystat na jarní měsíce, v nichž často řádí chřipka.

Alena Burešová: Než se dostaneme k jaru, hodí se bylinky, které povzbudí. Mohou to být byliny obsahující ženšen, šípky, nejideálnější proti únavě je jinan dvoulaločný. Na jaro je lepší se připravit, protože přijde období chřipek. Na to je nejlepší echinacea. Buď jako bylina, kapky nebo kapsle.

Říká vedoucí obchodu s bylinkami Alena Burešová. Echinacea je výborná pro posílení imunitního systému, právě proto je dobré začít s jejím užíváním už teď. Únavu zaženete pochopitelně i kvalitním spánkem nebo olejovými bylinnými koupelemi.

Alena Burešová: Doporučovala bych pít přes zimu ovocné čaje jako je jahoda, malina, ostružina nebo rybíz. To vše je nejlépe sladit medem. Bylin je dostačující množství. Jsou byliny, které čistí ledviny, játra, pročistí krev. Na zimní ztloustnutí je nejlepší rozemletý jitrocel, ten pročistí střeva.

Vyčistit si tělo je možné také popíjením čajů z bylinek. Podle Aleny Burešové se na to nejlépe hodí:

Alena Burešová: Ostropestřec, pampeliška, maceška, kopřiva a směs měsíčku perfektně pročistí tělo.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu