Budoucnost mobilních dat v Česku: podaří se snížit ceny internetu?

29. prosinec 2020

Vláda letos chtěla na mobilní trh přilákat čtvrtého operátora pomocí aukce 5G frekvencí. Na trh sice může vstoupit několik středně velkých společností, jenže podle expertů na telekomunikace nebudou dostatečně silné, aby razantně snížily ceny.

Čtěte také

Vytáčený internet je minulostí, přítomnost i budoucnost patří mobilním datovým přenosům. Co zůstává stejné, je neustálé čekání na nižší ceny. Změnit to měla aukce kmitočtů pro 5G frekvence, ze které by vzešel nový silný konkurent stávajících operátorů. Nakonec ale přijde více menších firem.

Konkurenti bez kmitočtů

Jednou z nich je Nordic Telecom, nabídnout mobilní služby chce i ostravská společnost Poda. Třetím novým konkurentem se může stát společnost Centronet ze skupiny Kaprain, jejíž prioritou ale nadále zůstává pevný internet.

Čtěte také

Zmíněné společnosti ale nemají k dispozici kmitočty, na kterých by se jim vyplatilo stavět celoplošnou síť. Pokud se rozhodnou na mobilní trh vstoupit, část vysílačů si budou muset pronajímat od stávajících operátorů. Podle expertů na telekomunikace budou na velkých operátorech závislí a bude pro ně těžší vytvořit tlak na snižování cen.

Budoucnost nejistá

Podle Davida Vosky z Nordic Telecom jednání teprve začínají: „My věříme tomu, že bude nastavený tak, abychom mohli nabídnout zajímavé mobilní služby."

Pokud některá z nových společností mobilní služby nakonec nabídne, zatím vůbec není jasné kdy. Mobilní data v Česku přitom podle srovnání Evropské komise patří k těm nejdražším v Unii.

autoři: Jakub Horáček ,
Spustit audio

Související