Budou pít Francouzi moravské víno?

Mohli by ve špičkové francouzské restauraci podávat moravské víno? Zní to téměř nepravděpodobně, ale možné to je. V tomto týdnu proběhl v Českém centru v Paříži už šestý ročník konkurzu moravského vína. Hodnotili ho nejen naši, ale i francouzští špičkoví sommeliéři - kteří shodně potvrdili rostoucí kvalitu.

Výsledky se vyhlašují v pěti kategoriích. Vítězné láhve, nyní identifikované pouze podle čísla, se za chvíli zbaví staniolu a ukážou svou etiketu. Reprezentativní sestava porotců-sommeliérů určila vítěze.

Mezi porotci jsou naše absolutní špičky v tomto oboru - tedy prezident a viceprezident asociace sommeliérů Martin Pastyřík a Libor Nazarčuk, prezident prestižní francouzské akademie vín Jean Michel Deluc, majitel exkluzivní pařížské restaurace, loni tu byl například sommeliér luxusního hotelu Crillon a také francouzský sommeliér roku. Jak se vůbec podařilo dát na francouzské straně dohromady tak významné lidi?

"My jsme jim vlastně nabídli možnost zúčastnit se výročí oslav bitvy u Slavkova. A to zabralo - podařilo se nám to udělat tak, že nic neplatíme a oni jezdí rádi k nám. Zjistili, že ta naše vína nejsou vůbec nesrovnatelná i s jejich, o bílých se vyjadřují obecně dobře," říká Miroslav Jandora, prezident asociace Austerlitz a vlastně zakladatel této soutěže.

Konečné výsledky najdete na konci článku. Krátce je možné zmínit například úspěch vína Rulandské šedé slámové 2007 ze Znovína a také dvou vinařství Hort a Kovacz, kterým se dařilo už v loňském roce.

Jak lze výsledkům rozumět? "Dá se to přeložit tak, že se opět potvrdila kvalita našich sladkých bílých vín, která získala spoustu bodů. Hned za nimi skončilo červené víno, což je velké překvapení. A hned vzápětí bílé suché víno z tradiční francouzské odrůdy Rulandské bílé. To je důkaz, že skutečně světové odrůdy se u nás dají dělat na špičkové úrovni," vysvětluje Libor Nazarčuk.

Jean Luc Deluc patří mezi nejuznávanější osobnosti v oblasti vín a gastronomie ve Francii. Jeho pochvalná slova o tom, jak velký pokrok moravská vína udělala, proto těší.

"Ten pokrok je jednoznačný. Víme, že co se týče bílého vína, můžete se pochlubit celou řadou kvalitních vín. Také šumivá vína jsou vyrovnaná. Ale největší pokrok vidíme v červených vínech, to je velká změna," tvrdí.

Zajímám se o to, co je příčinou té změny. "Jestli oteplování planety, nebo práce vašich vinařů, to je samozřejmě otázka. Možná se červenému začíná dařit tam, kde pro to dříve nebyly klimatické podmínky," odpovídá.

Po těchto hřejivých slovech se nabízí otázka: Může se moravské víno dostat i do dobrých francouzských restaurací?

"Francouzi mají na lístku 95 % francouzských vín. Z ostatních zemí potom vybírají jedno dvě vína. Dostat se do toho výběru by bylo dobré. Z Německa mají ryzlink, z Chile mají jedno víno. Je to pocta dostat se s jedním vínem na lístek podobné restaurace," říká Martin Pastyřík.

Miroslav Jandora dodává: "A shodou okolností je tady jeden majitel michelinovské restaurace, který už rovnou jedno z těch sladkých vín bude chtít."

Takže moravská a česká vína se v Paříži neztratila, i když vyrábět dobré víno je pořád alchymie. Zeptejte se nějakého sommeliéra, jaké víno má nejraději. Nikdy neodpoví přímo, ale přibližně tak, jako Jean Luc Deluc: "Moje odpovědět je vždy stejná. Záleží na tom, kde, kdy, jak a především s kým ho pijeme."

Výsledky soutěže českých a moravských vín

sektyCremánt de Vinselekt Blan de Noir 2006REGNUM VINI - Ing. Michlovskýbílá vínaRulandské bílé výběr z hroznů 2007Vinařství KovaczroséCabernet Sauvignon-rosé 2008Vinařství Hortčervená vínaAndré pozdní sběr 2006Spielberg CZ, s.r.osladká vínaRulandské šedé slámové 2007Znovín Znojmo, a.s.

autor: jšm
Spustit audio