Bude mít Mostar dva starosty?

9. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Víte, že za příliš rychlou jízdu autem můžete jít v Chorvatsku až na 60 dní do vězení? U města Solin poblíž Splitu se včera střílelo. Na Jadranu bude zítra proměnlivo, teploty do 29 stupňů Celsia.

Jako na Divokém Západě to včera vypadalo na silnici u města Solin nedaleko Splitu. 47letý muž tam několikrát vystřelil na "haupnu" Škody Favorit, ve které byly tři osoby. Mezi nimi i střelcova 18letá dcera. Extempore se obešlo bez zranění, bude ale mít soudní dohru, případem se totiž zabývá policie. Příčinou včerejší střelby byly rozdílné názory na partu lidí, s nimiž se dcera pravidelně stýká. Když nepomohly domluvy, otec se rozhodl pro radikální řešení, které ale není přípustné ani na jinak poměrně temperamentním a horkém Balkáně.

Městské zastupitelstvo hercegovského Mostaru od loňských říjnových voleb nedokázalo ze dvou kandidátů vybrat nového starostu. Jeden místní občan navrhl udělat z politického patu turistickou atrakci. Historické město Mostar by prý mělo mít starosty dva - bosenského Chorvata a muslima, kteří by se v úřadu denně střídali. "Stala by se z nás jedinečná turistická atrakce," prohlásil Marin Tadič, který s neotřelým nápadem přišel. Kvůli náboženským důvodům by se rovněž zajistilo, aby chorvatský kandidát Ljubo Bešlič nebyl starostou v neděli a muslim Suad Hasandedič nemusel do práce v pátek.

K nápadu se zatím nikdo z radnice nevyjádřil a asi ani nevyjádří. Město totiž trápí řada jiných palčivých problémů. Mostar je oblíbeným cílem turistických výletů, ročně ho navštíví asi jeden milion lidí. Jednou z největších atrakcí je Starý most přes řeku Neretvu, který byl postaven v 16. století. Během válečných operací byl v roce 1993 zničen a o několik let později po rozsáhlé mezinárodní sbírce opět obnoven.

Chorvatští seismografové zaznamenali hodinu před půlnocí v noci na dnešek slabé zemětřesení. Jeho epicentrum bylo v oblasti Donja Vinjana. Otřesy dosáhly 2,5 stupně Richterovy škály.

300 až 15 tisíc kun - takové je rozpětí pokut, které nám v Chorvatsku hrozí v případě dopravního přestupku. Pokud například překročíme v obci povolenou rychlost o 20 km/h, zaplatíme nejméně 300 kun, což je asi 1100 korun. A pozor, v Chorvatsku můžeme jít za dopravní přestupek až na šedesát dnů do vězení. To v případě, že v obci překročíme povolenou rychlost o více než 50 km/h, případně za tento přestupek můžeme dostat až 15 tisíc kun pokuty. Jinak za telefonování bez hands free nebo jízdu bez bezpečnostních pásů začínají pokuty na pěti stech kunách. Špatné parkování pak začíná na třech stovkách, případný odtah vozidla se pohybuje okolo 400 kun.

Bankovní kurzy a ceny pohonných hmot:
Chorvatská Erste bank vyplácí za 1 euro 7,27 kun a za 100 českých korun 26,40 kun. Ceny benzínu a nafty zůstávají stejné. V síti čerpacích stanic INA stojí jeden litr Eurosuperu 95 - 7, 65 kun, za eurodiesel zaplatíte 6,95 kun.

Doprava:
Zvýšený provoz je hlášen na hraničním přechodu Macelj a Metkovič v obou směrech. Čekací doby jsou do 15 minut.

Trajekty plují podle plavebních řádů.

Počasí 10. července:
Zítra bude na Jadranu proměnlivě oblačno, v Dalmácii se mohou odpoledne objevit přeháňky a bouřky. Ranní teploty 20 až 25, odpolední 24 až 29 °C. Teplota moře 24 až 28 stupňů - nejteplejší je moře u Zadaru.

Upozornění pro jachtaře: zítra se může místy objevit neverin. Ve Velebitském kanálu mohou udeřit severovýchodní větry o rychlosti do 35 uzlů! Moře bude na stupni 2-3. Viditelnost 10 až 20 km.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu