Bryndák oceníte a na rybích specialitách si určitě pochutnáte

Pokud vás někdo na Balkáně pozve na školjky, nejde o zvrhlíka, který s bonbony obchází dětská zařízení. V srbštině a chorvatštině školjky znamenají škeble. Je to lahůdka, kterou opravdoví znalci požitků umějí ocenit. Navštívili jsme jednu z nejvyhlášenějších rybích restaurací v srbské metropoli Bělehradě.

V bělehradské restauraci Bevanda jsem se ocitl v jiném světě. "Máme tu jenom mořské ryby, raky, škeble, všechno z moře," charakterizoval mi své království číšník, kterému nikdo neřekne jinak než Bóža. On a jeho kolegové na sobě mají námořnická trika a pohybují se nenuceně v prostředí, které trochu navozuje atmosféru přímořského rybářského příbytku.

Všude jsou rozhozené sítě a v nich jsou "chycené" škeble nejrůznějších tvarů a barev. Právě ty jsou tady vyhlášenou specialitou. "Ze škeblí máme prstíky, Vongoly, Dagnje, Saint Jacques, samozřejmě ústřice a někdy i kuňky, které teď zrovna nemáme. Kuňky jsou škebličky - protáhlé a tmavé, které jsou velmi vzácné, protože na to, aby se vám octly na talíři, se v moři připravují neuvěřitelných dvacet let," přiblížil Bóža.

Prstíky tak opravdu vypadají a ty ostatní mi připomínají pravé škeble, které se často stávají kořistí turistů při procházkách po mořském pobřeží. "Nejvíc si hosté dávají škeble na buzaru, tedy naplněné šťávou s chutí bílého vína s bylinkami, anebo i s rajčatovou pěnou zabarvenou do červena," upřesnil číšník.

Ovšem největším hitem jsou tady ty, které máme často na očích i my v suchozemských končinách. "Shellovky - to jsou ty Saint Jacque. Jejich tvar si vzala a dala do znaku známá naftařská firma. Saint Jacques se připravují po jedné s jemným olivovým olejem. Nejlepší je jednou z nich škeblové hody zakončit. Všechny škeble jsou dobré, ale Saint Jacque je prostě výjimečná chuťově, na pohled i vůní," doporučil Bóža.

Veškeré plody moře tady mají čerstvé, protože zboží berou po malých množstvích několikrát týdně přímo od Jadranu. Tady v Bevandě si samozřejmě můžete dát cokoli z mořských specialit - třeba koktejly z krevet nebo humrů nebo chobotnicový salát. Ale dát si škeble znamená mimořádný zážitek i po jiné stránce.

Okolo krku vám dají kus bílé látky, zavážou a ochotně dodávají, že to budete potřebovat. A mají pravdu - lasturky se otevírají rukama a rukama se také jí. Takže vám k jídlu přinesou i dezinfekční ubrousek a na průběh celé seance potom teplou vodu s citronovou šťávou. Bryndák tedy oceníte, stejně jako pohled kolem sebe, kdy má svérázný módní doplněk každý - muži i ženy.

Stejně jako mimořádnými pokrmy z lasturek je restauraci Bevanda výjimečná i svou klientelou. "Chodí k nám velvyslanci, obecně cizinci, sportovci, politici a obchodníci. Běžní lidé ne,"přiblížil číšník. Ceny přitom nepřevyšují ostatní vyhlášené restaurace ve městě a myslí tady na veškeré zákazníkovo pohodlí.

Když přijdete na toaletu, nevyjdete z překvapení. Najdete tam nejen kartáče na šaty i boty, ale také kartáčky na zuby a zubní pasty a jednorázové holicí strojky s pěnou. Pro ženy jsou zase k dispozici mimo jiné krémy všeho druhu. V elegantním podniku mají i dětský koutek a hračky, aby se děti mohly zabavit po dobu, co jejich rodiče zápasí s otevíráním škeblí.

Jeden můj kamarád, který celoživotně bojuje s váhou, si dává v restauracích u moře krevety, protože jsou dobré, při jídle si navíc zacvičí a nepřibere z nich. Pro mě jsou to jednou za čas škeble. Někdo může napoprvé potřebovat trochu vína nebo něčeho ostřejšího, aby si dodal odvahy, ale stojí to za to.

autor: jaj
Spustit audio