Brusel uspořádal první balónový průvod

Nad bruselskými ulicemi se vznášel desetimetrový Manneken Pis - tedy čurající chlapeček - a dívalo se na něj 30 tisíc lidí. Co se to v Bruselu dělo? Prošel tudy první balónový průvod. Kdo nebo co na něm poletovalo vzduchem a jaká byla jeho atmosféra?

Ještě těsně před startem průvodu rozdávali jeho organizátoři divákům balónky, aby si snad mohli připadat jako ti šťastní v barevných bundách, kteří lany drželi u země obrovské balóny připravené na defilé ulicemi. Do těch se helium pumpovalo několik hodin a balóny, které přímo neletěly, ale třeba se vezly na korbách nákladních aut, se ještě průběžně dofukovaly elektrickými kompresory na teplý vzduch. Když měl každý v ruce svoje lano nebo provázek, dal velitel průvodu povel a šlo se.

Trasa vedla od jižního k severnímu nádraží - tedy ne přímo historickým centrem Bruselu. Balony by se nevešly do tamních ulic a nepřekonatelnou překážkou by byly tramvajové troleje. I tak občas musely některé nafouknuté postavy udělat hluboký předklon, aby na bulváru podlezly mezi domy natažené kabely veřejného osvětlení.

A co se to vlastně vzduchem nízko nad bruselskou dlažbou vznášelo? Celkem 15 barevných balónů sahajících až do druhých pater domů. Byli to hlavě hrdinové belgických komiksů - letošek totiž vyhlásila frankofonní oblast Valonsko za rok "bande dessinée" - tedy kreslených seriálů nebo kresleného humoru.

V čele průvodu se nese znak Bruselu, tedy se zlatým irisem, za ním letí balón znázorňující snad nejznámější bruselskou postavu, tedy čurajícího chlapečka, následuje velikánský zelený brachiosaurus a za oddílem mažoretek potom létající Atomium. Dále je tu defilé postaviček z komiksů, které uzavírají dva létající Šmoulové.

Balóny lany přidržovali a také řídili hlavně studenti, ale i staří lidé. Dvaasedmdesátiletá paní Ann je členkou Sdružení přátel čurajícího chlapečka. Spolu s ostatními členy spolku podobného věku dokonce občas oběhla kolečko po ulici, aby se nahatý kluk rozhlédl po všech divácích kolem dokola.

Pro paní Ann to byla čest držet lano právě tohoto balónu. Vždyť tenhle malý Bruselan je snad nejznámější ze všech. Řekla mi při krátkém zastavení před historickou budovou bruselské burzy.

Kolem trasy průvodu postávalo podle odhadů policie asi 30 tisíc lidí. Někteří občas vybíhali fotit do ohrazeného prostoru určeného pro defilé balónů, odkud je policisté na kolečkových bruslích v bezpečné vzdálenosti před balóny zase vykazovali zpět za bariéry. Počasí na bruselské poměry výjimečně pěkné, skoro jasno s 12 stupni, této pestré a radostné akci také přálo, a tak není divu, že když prošel ulicí poslední balón, Bruselané si podívanou pochvalovali a těšili se na její pokračování.

"Je to perfektní, je tu spousta lidí, hudba, balonky. Je to příjemné. Hlavně pro děti je to zábava," řekla paní Cindy. I když podotkla, že s některými kreslenými hrdiny jejích dětských let se její potomci teprve musejí seznámit. Modré Šmouly ale zná už i to nejmenší belgické dítko. "Je to moc pěkné. Je dobře, že se přišlo podívat tolik lidí. Také že počasí vyšlo. To je to, co Brusel teď ke svému oživení potřebuje," pochvaloval přehlídku vlámsky mluvící Jan.

Bruselský balónový průvod se inspiroval v podobném defilé, které má v New Yorku tradici už od roku 1924. Tam se na něj chodí na Manhattan dívat milióny lidí. Možná že ani tady nezůstane jen u tohoto jediného průvodu a že příští rok se při první známkách jara zase vznesou balóny nad zdejší ulice a diváků už přijdou statisíce.

autor: pan
Spustit audio